Звільнити Еміра-Усеїна Куку. На підтримку незаконно засуджених по всьому світу вінничани пишуть листи

Новини Вінниці / Звільнити Еміра-Усеїна Куку. На підтримку незаконно засуджених по всьому світу вінничани пишуть листи

Другий рік поспіль Вінниця приєдналася до "Марафону написання листів", аби допомогти незаконно засудженим. До 10 грудня кожен вінничанин може прийти до книгарні "Є" та підписати петицію на підтримку одного з восьми людей з різних країн світу, які стали жертвами режимів.

Другий рік поспіль Вінниця приєдналася до "Марафону написання листів", аби допомогти незаконно засудженим. До 10 грудня кожен вінничанин може прийти до книгарні "Є" та підписати петицію на підтримку одного з восьми людей з різних країн світу, які стали жертвами режимів.

У кожного із восьми цьогорічних героїв марафону, який ініційовано Amnesty International в Україні, своя історія боротьби за волю і навіть життя. Серед них і наш співвітчизник, кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку. Йому загрожує 25 років тюрми. У лютому 2016 року чоловіка затримала ФСБ. Відтоді він заарештований, його звинувачують у "членстві у терористичній організації" та "плануванні захоплення влади у насильницький спосіб".

У книгарні є шаблони листів-петицій, у яких можна ознайомитися з історіями таких, як він, та завірити своїм підписом підтримку цим людям.

"Петицію централізовано обробляє Amnesty International в Україні, після чого відправляють на адреси державних органів країн, де порушуються права, зокрема це прокуратура, уряди держав. Наприклад, на підтримку Еміра-Усеїна Куку лист йде на генеральну прокуратуру  Російської Федерації з вимогою припинити тиск і судове переслідування активіста. Взагалі марафон -  це формат всесвітній, але в Україні він набув популярності тоді, коли їхніми героями стали українці.

Бо до 2014 року мало хто замислювався над тим, що в Україні є жертви репресивної машини, каральної системи… Однак після того щороку ми маємо своїх співвітчизників у цьому списку героїв, про яких дізнається весь світ, в основному в контексті окупованого Криму. Це Геннадій Афанасьєв, Олег Сенцов, а цьогоріч - це Емір-Усеїн Куку", - розповів NaПарижі координатор події у вінницькій книгарні "Є" Олександр Вешелені.

 

Крім петиції можна написати і лист-підтримку, як незаконно арештованим, так і їхнім рідним. Або близьким, яких  нажаль погубив режим.

 

" Це насправді трепетна річ, коли весь світ пише такі листи-підтримки.Для  них така моральна підтримка дуже важливо.Тим більше, якщо такі листи приходять зі всього світу. І тут не важливо, якою мовою він написаний. Важливість марафону в тому, що петиції підписують прості люди. Це голос людей, які дізналися,як переслідуються осіб в  інших країнах , приміряють на себе їхню долю і розуміють, що такого не можу бути взагалі в демократичному світі Марафон як складова тиску, це додатковий аргумент, пояснити, що весь світ говорить про випадки порушення прав людини. В цивілізованому світі, якщо  інформація настільки поширена, це один із найважливіших аргументів для урядів, каральних органів задуматися і зрозуміти, що варто зупинитися", - зазначив Олександр Вешелені.

Долучитися до марафону можуть і маленькі вінничани, розфарбувавши розмальовки відповідної тематики.

До речі, ті, хто з різних причин не може чи не хоче прийти до вінницької книгарні "Є", але мають бажання підтримати політв’язнів, можуть зробити це у кілька кліків на сайті офіційному  марафону: marathon2017amnesty.org.ua

 

Саша ГРИГОРОВСЬКА