ЗСУ створили плацдарм на лівому березі Дніпра

Новини Вінниці / ЗСУ створили плацдарм на лівому березі Дніпра

Інститут вивчення війни стверджує, що українські сили зайняли позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області, неподалік від міста Олешки.

Аналітики інституту посилаються на російських «воєнкорів», які надали достатньо географічно прив'язаних відеоматеріалів і текстових повідомлень, що підтверджують наявність українських сил на східному березі.

«Геолокаційні кадри, опубліковані російським блогером 22 квітня, показують, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (7 км на південний захід від Херсона) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від Дачі (10 км на південь від Херсона).

Ці кадри також вказують на те, що російські війська можуть не контролювати острови на річках Кінка та Чайка, розташовані менш ніж за півкілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту», – йдеться у звіті ISW.

Ба більше, в інституті зазначили, що 20 і 22 квітня російські «воєнкори» стверджували, що українські сили утримують позиції у східній частині Херсонщини вже кілька тижнів, встановили стабільні лінії постачання до цих позицій і регулярно здійснюють вилазки, що вказує на відсутність російського контролю над цим районом.

Також в ISW відзначили, що на карті бойових дій ще одного російського блогера стверджується, що російські сили не контролюють деякі острови в дельті Дніпра на південний захід від Херсона, що свідчить про можливе просування українських військ на ці острови.

«Російські війська, можливо, надають перевагу утриманню оборони в міських районах, таких як Олешки та Нова Каховка, залишаючи острови в дельті Дніпра безлюдними. Масштаби і наміри цих українських позицій залишаються незрозумілими, так само як і здатність і готовність України утримувати стійкі позиції в цій місцевості», – повідомили в інституті.

В ISW наголосили, що вперше визнають територію на лівому березі Дніпра Херсонщини такою, що контролюється Україною, оскільки лише зараз отримала надійні геолокаційні зображення українських позицій, а також російські повідомлення з різних джерел про тривалу українську присутність на цій ділянці.

В ОК "Південь" вже прокоментували повідомлення.

«Хочу, щоб всі розуміли, що дуже складна робота триває, коли дійсно треба перетнути так перешкоду, як Дніпро. Тобто коли лінія фронту проходить такою широкою потужною річкою. Тому умови військової операції вимагають дійсно інформаційної тиші доти тих пір поки це не буде достатньо безпечно для наших військових. Тому треба набрати терпіння і навіть найкращим «студентам» Інституту вивчення війни також», — прокоментувала Наталя Гуменюк.

Олег Верлан

23 квітня, 2023