«Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінниці 10 липня з 11 години близько п’яти десятків селян з Петрика Літинського району і представників «Нацдружин» пікетували будівлю облради. Сільські активісти хотіли, щоб влада втрутилася у ситуацію із землею, і попри «програні суди» допомогла їм отримати паї. На думку селян, «безземельними» вони залишилися через те, що свого часу частину угідь поруч з населеним пунктом віддали для дослідів ВНАУ, а університет не використовує їх за цільовим призначенням.

У Вінниці 10 липня з 11 години близько п’яти десятків селян із Петрика Літинського району та представників «Нацдружин» пікетували будівлю облради. Сільські активісти хотіли, щоб влада втрутилася у ситуацію із землею і, попри «програні суди», допомогла їм отримати паї. На думку селян, «безземельними» вони залишилися через те, що свого часу частину угідь поруч з населеним пунктом віддали для дослідів ВНАУ, а університет не використовує їх за цільовим призначенням.

Слід нагадати, що конфлікт між селянами та керівництвом аграрного університету триває давно. І до очільників Вінниччини люди звертаються не вперше.

«В 2011 році, коли був розподіл землі, половині селян виділили землю, а іншим – ні, тому що забрав аграрний університет. Тоді пан Калетнік був при владі – і ректором, і депутатом. Разом з адміністрацією забрали нібито під дослідну ділянку. Так, є держакт. Спочатку він був не зареєстрованим, його зареєстрували тільки у 2018-му», - розповідає житель Петрика Григорій Боронюк.

За його словами, громада села вже пройшла 9 судових процесів із університетом, але «програла» земельний спір. Чоловік зазначає, що селяни прийшли до обласної ради, аби отримати дозвіл університету на розподіл паїв. Безпосередньо в заклад люди зверталися, але, за їх словами, керівництво вишу проігнорували вимоги.

«Ми там провели аналогічну акцію. У судові розбори ми втрутилися, розуміючи, що програємо. Але хочемо залучити громадськість і влади для допомоги нам. Від влади хочемо лише одного – щоб допомогла повернути частину землі. Районна адміністрація виділила землю, то нехай тепер змінить рішення», - пояснює селянин.

За словами жительки села Тетяни Гуменюк, університету виділили 150 га, а в селян забрали 428 гектарів. І за судовими рішеннями, вся ця земля «узаконена» закладом.  

«Нам сказали, що ми маємо право на ділянки, тому написати заяви. Ми їх написали. Але наші заяви пропали. Людей фактично обманули. Як дослідна, ця земля не використовується. Її здають в оренду, отримають гроші. Сумнівно, щоб отримані суми оподатковувалися», - зазначає місцева мешканка.

Селяни лише тримали плакати з вимогами, а активісти Нацжругин розвернули 8-метровий банер та вигукували: «Жулік, не кради!».

Новини Вінниці / «Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Жулік, не кради»: у Вінниці селяни з місцевими активістами вимагали повернути землю (ФОТО, ВІДЕО)
Макс Мельник

10 липня, 2019