«Жмеринкаводоканал» стоками забруднює річку. В Держекоінспекції вказують, що комунальники не припиняють порушення

Новини Вінниці / «Жмеринкаводоканал» стоками забруднює річку. В Держекоінспекції вказують, що комунальники не припиняють порушення

У Держекоінспекції у Вінницької області претензії до КП «Жмеринкаводоканал» існують давно. Підприємство, що обслуговує 40-тисячне місто, хронічно забруднює річку Баран. Екологи лише вчергове розрахували збитки навколишньому середовищу від діяльності міської каналізації, а комунальники їх сплачують.

«Під час позапланової перевірки виконання припису встановлено, що підприємство продовжує скид неочищених стічних вод з каналізаційного колектору у водний об’єкт (р. Баран) через аварійний стан каналізаційних мереж. Це призводить до забруднення поверхневих вод та є порушенням умов дозволу на спеціальне водокористування», - зазначають у ДЕІ.

Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції під час перевірки повторно відібрано проби на скиді стічних вод та проведено вимірювання складу та властивостей проб вод.

«За результатами контрольних заходів й, згідно «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів», інспекцією розраховані збитки та пред’явлені дві претензії підприємству: на суму 93 998 грн. 19 коп., добровільно сплачено 60 000 грн.; на суму 183 487 грн. 48 коп., яка на сьогоднішній день сплачена в повному обсязі», - відмічають екоінспектори.