Зеленський звільнив Сергія Дроздова з посади командувача Повітряних Сил ЗСУ, призначивши на цю посаду Миколу Олещука

Новини Вінниці / Зеленський звільнив Сергія Дроздова з посади командувача Повітряних Сил ЗСУ, призначивши на цю посаду Миколу Олещука

Згідно з указом президента Володимира Зеленського №344/2021 Сергія Дроздова звільнено з посади командувача Повітряних сил ЗСУ, а по указу №345/2021 командувачем Повітряних Сил ЗСУ призначено Миколу Олещука. Обидва документи підписані та оприлюднені 9 серпня.

Згідно з указом президента Володимира Зеленського №344/2021 Сергія Дроздова звільнено з посади командувача Повітряних сил ЗСУ, а по указу №345/2021 командувачем Повітряних Сил ЗСУ призначено Миколу Олещука. Обидва документи підписані та оприлюднені 9 серпня.

Зазначимо, командний штаб ПС ЗСУ розташовано у Вінниці.

Перебуваючи на острові Зміїний у межах робочої поїздки до південних областей, В.Зеленський представив новопризначеного командувача.

Про генерал-майора М.Олещука відомо, що раніше він займав посаду начальника штабу – першого заступника командувача Повітряне командування «Схід».

Микола Миколайович - випускник Житомирського вищого училища радіоелектроніки протиповітряної оборони, закінчив Харківський військовий університет у 2004 році та Національний університет оборони України у 2010 році. Пройшов шлях від командира радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону (С-300) зенітного ракетного полку до начальника штабу – заступника командувача повітряного командування «Схід» Повітряних Сил. Нагороджений відзнаками Міністерства оборони України, зокрема медалями «За зразкову службу» та «За зміцнення обороноздатності». З листопада 2014-го генерал-майор Микола Олещук брав участь у проведенні АТО, а потім залучався до сил та засобів операції Об’єднаних Сил на території Донецької та Луганської областей.

Генерал-полковник Сергій Дроздов перебував на посаді командувача з 20 липня 2015 року. Офіцерську службу він розпочав у 1983 році на посаді льотчика винищувального авіаційного полку в м. Івано-Франківськ.

Також указами на посади призначені:

  • командувач Десантно-штурмових військ - полковник Максим Миргородський;
  • командувач ОК «Південь» - генерал-майор Андрій Ковальчук;
  • командувач ОК «Схід» - генерал-майор Олег Мікац;
  • командувач ОК «Захід» - полковник Сергій Литвинов;
  • заступник начальника Генштабу - полковник Володимир Коваль.

За словами Зеленського, це досвідчені офіцери і генерали, які мають бойовий досвід.

Полковник Максим Миргородський був командиром 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Він - перший учасник війни на сході України, став повним лицарем ордена Богдана Хмельницького.

Генерал-майор Андрій Ковальчук має звання Героя України. Під час активних боїв в Донбасі командував 80-ї аеромобільної бригадою. Учасник оборони Луганського аеропорту. Двічі поранений. Нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького.

Генерал-майор Олег Мікац з вересня 2014 керував обороною Донецького аеропорту, вважається одним з ключових командирів в цих боях.

Полковник Сергій Литвинов за мужність і самовідданість, виявлені під час бойових дій, високий професіоналізм та зразкове виконання службових обов'язків нагороджено орденом "За мужність" III ступеня.