Зеленський вимагає прискорити створення реєстру вакцинованих осіб

Новини Вінниці / Зеленський вимагає прискорити створення реєстру вакцинованих осіб

Чи багато вінничан згодні встати в чергу заради отримання вакцини проти коронавірусу? Гаразд, вакцинуватися без черги? Згідно з дослідженням КМІС, 42% опитаних українців проти вакцинації. У цей же час президент Володимир Зеленський дав доручення прискорити створення реєстру вакцинованих осіб.

Чи багато вінничан згодні стати в чергу заради отримання вакцини проти коронавірусу? Гаразд, вакцинуватися без черги? Згідно з дослідженням КМІС, 42% опитаних українців проти вакцинації. У цей же час президент Володимир Зеленський дав доручення прискорити створення реєстру вакцинованих осіб.

На офіційному сайті президента України 4 січня зазначають, що під час наради голови держави мова йшла про те, що п’ятий тиждень спостерігається позитивна динаміка щодо захворюваності на COVID-19, але потрібний всебічний аналіз і перспективний прогноз подальшої динаміки. Раніше NaПарижі писав, що такі кроки можуть бути пов’язані з відтермінуванням введення жорсткого локдауну - з 8 січня на кінець місяця чи початок лютого. 

«Глава держави також поставив завдання прискорити створення реєстру вакцинованих осіб. Держава продовжує перемовини щодо постачання в Україну вакцин від COVID-19 з кількома іноземними компаніями», - вказується у поівдомленні на президентському ресурсі.

Між тим, українці доволі скептично ставляться до ефективності вакцини та обережно до самої процедури, адже не переконані у результаті та відсутності ризиків.

«В дослідженні, яке ми проводили в серпні, 42% населення негативно ставилася до вакцинації. А тоді рівень захворюваності був у 8 разів меншим ніж зараз. Тоді щодня виявляли не менш ніж півтора тисячі нових випадків, тоді як сьогодні – приблизно по 12 тисяч. Так-от, за цей час люди значно більше хворіють, а зараз ті ж самі 42% проти вакцинації», - розполвів в інтерв'ю «РБК-Україна» керівник Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

Він пояснює, що соціологи запитували людей, чому вони проти вакцинації.

«З них найбільше – третина – вважає, що коронавірус – це політика, що його не існує й що він нічим не відрізняється від інших вірусів. Є й раціональні думки: люди не вірять, що за такий короткий час можна зробити безпечну й ефективну вакцину», - роз’яснює фахівець.

Володимир Паніотто вказує, що на думку експертів, зазвичай пандемія такого плану, як зараз, триває близько двох років.

«Наскільки це звичайна пандемія? Ніхто не знає», - додає керівник КМІС.

Також щодо вакцинації він нагадав, що у кінці грудня цивілізовані країни її почали, а коли стартує вакцинація в Україні – невідомо.

«Відкритим залишається питання, наскільки вона буде масовою. Виходячи із доступних даних і елементарних розрахунків, зможуть отримати близько 6 мільйонів українців.

Але, судячи за офіційними повідомленнями влади, переговори зі світовим співтовариством з цього питання тривають. Як тривають пошуки фінансування для закупівлі необхідної кількості доз. Адже, за оцінками вчених, необхідно вакцинувати 30-35 мільйонів українців», - поянсює фахівець.

Він зазначив, що у західних країнах вже розроблені системи ковід-паспортів у вигляді електронних додатків, куди може включатися інформація про пройдене тестування і отримане щеплення. Фактично пришвидшити створення аналогу і пропонує Зеленський…

«Більш того, офіційні особи прямо кажуть, що такий ковід-паспорт може стати перепусткою як для поїздок по країні і за кордон, так і у банальну перукарню. Не виключено, що це одне з нових правил життя, яке може набути чинності у наступному році», - припускає В.Паніотто.

А чи готові до такого «устрою» громадяни?..