Зеленський розповів про «мільйонну армію», «вуличні» рейди ТЦК і побажав допомогу біженцям переадресувати до держбюджету

Новини Вінниці / Зеленський розповів про «мільйонну армію», «вуличні» рейди ТЦК і побажав допомогу біженцям переадресувати до держбюджету

Спілкування з представниками західної преси президент України Володимир Зеленський, як і будь-який інший політик, завжди використовував, щоб пояснити партнерам свою позицію на окремі питання. Інколи вона суттєво відрізняється від погляду цих партнерів. В інтерв'ю німецькому телеканалу ARD глава держави вчергове докоряв західним країнам.

Зупинимось на ключових тезах В.Зеленського.

Він нагадав європейцям, що Третя світова неминуча у разі програшу України через брак американської до європейської допомоги.

«Європа сама зрозуміє, що це сигнал, що якщо Україна не витримає і Путін піде вперед, це сигнал від США щодо того, що Європа залишиться наодинці серед країн НАТО, хто протистоятиме Росії. Це буде серйозна загроза. Путін цим скористається 100%. Це буде сигнал, що і НАТО не буде таким міцним. Якщо відколюються США, ще хтось матиме іншу думку щодо НАТО. Чому? Бо мають економічні зв'язки із РФ. Я думаю, що також тоді посипиться санкційна політика», - вважає лідер України.

Зеленський відповів на запитання, чи щось дає йому надію, що війна закінчиться цього року.

«Треба вірити в себе, вірити народ, в Україну, вірити в партнерів і вірити в мир. Тому що будь-яка війна закінчується», – сказав президент.

На його думку, «ми знаходимось у дуже складному моменті».

Назвав Володимир Зеленський і чисельність української армії. Йдеться про 880 тисяч солдат. При тому, що сьогодні в Україні залишаються і працюють близько 30 мільйонів людей.

Проте, за словами президента, станом на зараз точно не відомо, скільки виїхало людей від самого початку повномасштабної війни. За його словами, ця цифра коливається в діапазоні 6,5 - 7,5 мільйонів українців.

Також він висловив свою думку щодо подільної мобілізації та демобілізації тих, хто воює з перших днів.

«Багато хто відвоював багато днів. Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за за захист нашої держави, як кожен українець. Вдячності замало від суспільства, я вважаю. Треба справедливі ротації. Треба давати широкі відпустки. Грошима все прикрити не можна, хоча заробітні плати високі, але тим не менш, треба справедливість у цьому напрямку», - прокоментував він. 

Він «за» справедливе вирішення питання, однак, підтримує критику представників ТЦК та СП, які хапають людей на вулиці та застосовують силу, щоб затягти до буса.

«Це дуже неправильно, коли представники військкоматів ходили вулицями і шукали хлопців, які не приходили до ТЦК. Але тут я хотів би, щоб ми були справедливими й чесними. Це абсолютно неправильно, вони не повинні цього робити», - наголосив президент.

Окремий меседж він надіслав європейським урядам. Володимир Зеленський виступає за те, щоб фінансова допомога від інших держав для українських біженців надходила до бюджету держави, після чого Україна сама б розподіляла ці гроші між людьми.

«Є такий момент, наприклад, якась людина виїхала і перебуває за кордоном, і отримує підтримку від Німеччини. І ми дякуємо за те, що ви підтримуєте наших громадян. Але буває так, що ця людина отримує підтримку і від вас, і від нас. Ну, так буває. Я вам узагальнюю це. І тому я завжди говорив, що для нас набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, даючи гроші до бюджету України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші в залежності, де перебуває ця людина», – висловив свою позицію Зеленський.

Він зазначив, що на сьогодні частина українських грошей залишилась у Європі, адже їх вивозили туди люди, які тікали від війни. Потім Європа почала підтримувати Україну на своїй території, і всі гроші, які йшли на підтримку українців, залишались за кордоном в економіці тієї чи іншої держави.

«Гроші наші виїхали, а європейські гроші лишались там, де залишились громадяни України. Поза територією України. Немає в мене ніяких питань (до цього − ред.). Просто хотів би, щоб ми звернули на це увагу. Коли весь світ каже про фінансову підтримку українців, то я хотів би звернути увагу, де залишається більшість цих грошей», − пояснив президент.

Олег Верлан

29 січня, 2024