Зеленський підписав указ про історично населені українцями території РФ

Новини Вінниці / Зеленський підписав указ про історично населені українцями території РФ

Володимир Зеленський доручив уряду розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Росії, які проживають на «історично населених ними землях» на території нинішніх Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ.

Зазначимо, сучасна російська політика базується на принципах «руського миру», межі якого поширюються на всі території, де розмовляють російською. Національність російськомовних для кремля немає значення. Певною відповіддю Москві має стати офіційне визначення історично населених українцями територій у Росії.

«Кабінету міністрів України розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців в Російській Федерації, у тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації)», - йдеться в указі президента України «Про історично населені українцями території Російської Федерації» (№17/2024 від 22 січня 2024 року).

Глава держави у привітанні з Днем Собороності заявив, що підписав документ.

«Ми маємо сьогодні робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію», - пояснив президент.

Він уточнив, що це означає «повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього».

Олег Верлан

22 січня, 2024