Затримання на хабарі в.о. міністра Лозинського, близького до Шмигаля: НАБУ розповіло деталі схеми з генераторами

Новини Вінниці / Затримання на хабарі в.о. міністра Лозинського, близького до Шмигаля: НАБУ розповіло деталі схеми з генераторами

Співробітники НАБУ і САП оприлюднили деталі затримання заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Обшуки у посадовця були проведені 21 січня.

За даними НАБУ, Лозинський отримав $400 тисяч за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами. А саме, влітку Кабмін виділив 1,68 млрд грн, зокрема й на закупівлю генераторів.

Як встановило слідство, низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Для цього — вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною на майже 280 млн грн вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності.

Ті, як з’ясувало слідство, мали за це передати держслужбовцям вищезазначену суму як «винагороду».

Уточнюється, що в цій операції взяли участь понад 150 співробітників НАБУ. Проведено низку обшуків, під час яких в офісі підприємців виявили та вилучили 920 тис. грн та $38,7 тис. Також вночі затримано одного з учасників угруповання, який намагався перетнути державний кордон та виїхати з України.

Головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов звернув увагу на те, що мовчить про затримання НАБУ своєї найближчої довіреної особи прем'єр-міністр Шмигаль

За даними видання, в.о. міністра громад та територій Василь Лозинський, який з грудня став 1-м заступником міністра громад, територій та інфраструктури, по справі, пов'язаній з розподілом коштів на постачання резервного обладнання для забезпечення теплом і водою людей у випадках руйнування інфраструктури.

Журналіст нагадає, що 13 липня 2022 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив про виділення 1,4 млрд гривень для закупівлі пересувних котелень, дизель-генераторів, систем очищення води, насосних станцій. Раніше за цією програмою у 2022-му році Кабмін витратив ще 2,3 мільярди. А 26 вересня 2022-го року Національне антикорупційне бюро відкрило справу про вимагання хабарів при постачанні великої партії дизель-генераторів.

Бутусов відмічає, що Василь Лозинський тісно пов'язаний з реалізацією президентської програми «Великого будівництва» та є довіреною особою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

«У січні 2013-му році одразу після призначення Дениса Шмигаля директором департаменту економічного розвитку Львівської облдержадміністрації саме Шмигаль призначив Лозинського на посаду начальника управління інвестицій у своєму департаменті.

У лютому 2020-го року одразу після призначення Дениса Шмигаля на посаду віце-прем'єр-міністра, міністра розвитку громад та територій, Шмигаль призначив Лозинського своїм першим заступником.

Тобто тісні зв'зяки Шмигаля та Лозинського це не версія, це абсолютно очевидний факт.

Навряд чи сам Лозинський обговорював би хабарі без відома самого Шмигаля. Бо саме прем'єр-міністр контролює розподіл коштів по цій урядовій програмі та затверджує видатки», - зазначає Бутусов.

Олег Верлан

22 січня, 2023