Заступниця губернатора Вінниччини Заболотна анонсувала плани по побудові дитячих будинків сімейного типу

Новини Вінниці / Заступниця губернатора Вінниччини Заболотна анонсувала плани по побудові дитячих будинків сімейного типу

Після онлайн-конференції «Презентація результатів щорічного моніторингу закладів інституційного догляду та виховання дітей» заступниці голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна наголосила, затверджено план заходів з реформування системи інституційного догляду до 2026 року, і він передбачає, що за шість років в області не залишиться інтернатів для дітей.

Після онлайн-конференції «Презентація результатів щорічного моніторингу закладів інституційного догляду та виховання дітей» заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна наголосила, про затвердженя плану заходів з реформування системи інституційного догляду до 2026 року, і він передбачає, що за шість років в області не залишиться інтернатів для дітей.

«До 2026 року усі діти мають виховуватися в сім’ях. Розуміючи, що сьогодні в області потребують влаштування 126 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, переважна більшість яких — це дітки з інвалідністю, ми цьогоріч акцентуємо увагу на будівництві двох малих групових будинків та дитячих будинків сімейного типу в Студенянській та Сутисківській ОТГ за рахунок коштів державного бюджету», - зазначила Наталя Заболотна.

Нагадаємо, що Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена урядом у серпні 2017 року і передбачає три етапи реалізації. Другий етап (2019-24 роки) передбачає виконання регіональних планів реформування інтернатних закладів, припинення практики влаштування дітей віком до трьох років до інтернатів, зменшення кількості дітей, які виховуються в інтернатних закладах, шляхом їх влаштування до сімейних форм виховання, забезпечення доступності послуг для дітей та сімей з дітьми відповідно до їх потреб на рівні територіальної громади, скорочення мережі загальноосвітніх інтернатних закладів для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шкіл інтернатів для дітей, що потребують соціальної допомоги тощо.

«Безумовно, ми маємо працювати над тим, щоби діти не перебували в інтернатних закладах за заявами батьків. А це — робота на місцях саме в напрямку впровадження послуг об’єднаними територіальними громадами щодо допомоги сім’ям справлятися зі своїми батьківськими обов’язками», - заявила посадовиця.