Заступник начальника Служби автодоріг у Вінницькій області Юрій Штейко: «У цьому році ми завершимо ремонт М-12»

Новини Вінниці / Заступник начальника Служби автодоріг у Вінницькій області Юрій Штейко: «У цьому році ми завершимо ремонт М-12»

Протягом кількох років в Україні активно ремонтують дороги. Перш за все магістральні. В авангарді цього процесу Вінниччина опинилася завдяки чіткій системі підготовки, адже в регіоні налагоджена система розробки проєктно-кошторисної документації для ремонту ділянок, що дозволяє без затримок починати роботи. Вже підготовлені документи дозволяють розпочати капітальний та середній поточний ремонти на суму втричі більшу, ніж передбачено у 2020 році на область. Як запевняє заступник начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Юрій Штейко, процес виготовлення триває, а зважаючи на погодні умови, ремонти розпочалися у лютому.

Протягом кількох років в Україні активно ремонтують дороги. Перш за все магістральні. В авангарді цього процесу Вінниччина опинилася завдяки чіткій системі підготовки, адже в регіоні налагоджена система розробки проєктно-кошторисної документації для ремонту ділянок, що дозволяє без затримок починати роботи. Вже підготовлені документи дозволяють розпочати капітальний та середній поточний ремонти на суму втричі більшу, ніж передбачено у 2020 році на область. Як запевняє заступник начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Юрій Штейко, процес виготовлення триває, а зважаючи на погодні умови, ремонти розпочалися у лютому.     

- Юрію Вікторовичу, чи вдалося у минулому році «закрити» найбільш проблемні ділянки міжнародної траси М-12, що з’єднує Хмельницьку та Черкаську області?

- У 2019 році нам виділили 2,9 млрд грн. За ці кошти ми зробили 91 км доріг міжнародного значення. План виконали. Це не тільки М-12, а й М-21 (Житомир – Могилів-Подільський). Також було зроблено чотири мости, які знаходяться на даних дорогах. Адже, усі чудово розуміють, якщо мосту не має, то і дорога не потрібна..

Також у минулому році ми зробили 25 км освітлення, 21 км бар’єрного огородження, 20 пішохідних переходів з острівцями безпеки, новими дорожніми знаками та підсвіткою.

- Є у Гайсинському районі село Райгород, де дуже часто трапляються ДТП зі смертельними наслідками. Чи покращена якість дороги саме там?

- Так, у Райгороді ми зробили освітлення, сучасні знаки, а також саму дорогу й тротуари.  Також у минулому році саме там у нас виникали проблеми з місцевими мешканцями, ми пішли їм на зустріч.

- Які саме проблеми?

- Люди хотіли, аби біля місцевого магазину розширити майданчик та понизити бордюри на пішохідних переходах.

- Нажаль, у сільській місцевості збивають пішоходів через те, що «зебри» швидко «псуються»…

- Нам чудово відома така ситуація, тому, хочу наголосити, що усю розмітку ми робили с використанням пластику. Він прослужить 3-5 років, як мінімум. Ми співпрацюємо з провідними фірмами, які мають спеціальне обладнання, що дозволяє визначити світловідбиття.

Ще з часів моєї праці на посаді керівника облавтодору я знаю, які переваги такого підходу. Дотримання технології - запорука довготривалого служіння нової розмітки. Спочатку необхідно обробити ґрунтовкою новий асфальт, потім накладається шар пластику і лише тоді додається фарба. Приміром, минулого року одна рівненська компанія робила пластикову розмітку з покриттям фарбою на ділянці М-12 від Вінниці до Дяківців Літинського району. Подібне рішення використано у Немирові. До речі, ця технологія є досить ефективною та економною для державного бюджету.

- У минулому році дороги були у пріоритеті. У 2020-му у бюджеті передбачені значно менші суми. Скільки гарантовано для ремонту на Вінниччині? 

- Наразі мова йде про 1 млрд 341 млн грн. на дороги державного значення, зокрема на програму «Go Highway», тобто автодорогу М-12. Вже в цьому році ми плануємо повністю закінчити даний автошлях. Це передбачає виконання робіт по 5 об’єктам капітального ремонту, у тому числі шляхопровід і міст через річку Сіб у Гайсині, та 3 об’єктам поточного середнього.

Ми провели тендери, завдяки яким обрали підрядників. І з 1 березня 2020 року розпочали перші роботи, а на деяких об’єктах робота розпочалась на 15 днів раніше. Так, тривають роботи на Вінницькій окружній дорозі. Тендер виграла містобудівельна компанія «Автострада». Станом на 13 березня освоєно близько 40 млн.

- Чи немає у Вас претензій до фірм, які виграли тендер? Щороку виникають певні питання до деяких компаній. Був невеликий скандал стосовно одеського «Ростдорстрою»…

- Особисто у мене не має питань до них. З нами вони працювали два роки, і я був куратором ділянок, які ремонтував «Ростдорстрой». Повірте мені, я на власні очі бачив результат. Роботи були виконані у повному обсязі та якісно. Мало того, ці роботи були перевірені відповідним інститутом, лабораторіями. Якість матеріалу була на вищому рівні та відповідала усім вимогам.

Зазначу, що ми оплачуємо роботу лише тоді, коли маємо лабораторний висновок. Якщо, приміром, у висновку вказувалося би, що матеріал не є якісним, то кошти не надійдуть підряднику. Коли виникають питання щодо технології, то поки компанія не виправлять недоліки, ми з ними також не розрахуємося.

- Невже жодних випадків, коли будівельники переробляли, останнім часом не траплятися?   

- Чому?.. Був випадок, коли підвів GPS-навігатор на автостраді поблизу Вороновиці. Пристрій виявився не сумісним з комп’ютером і направив асфальтоукладчик в інший бік. Через збій програми фірма переробляла ділянку. А великих проблем на моїй пам’яті не було.

Розумієте, заздалегідь проводиться велика кропітка робота керівником служби та підрозділами. Коли ми замовляємо проєктно-кошторисну документацію, то визначаємо, що саме нам необхідно на цій ділянці дороги. Далі враховуються усі необхідні параметри - інтенсивність руху, навантаження, ширина, середня швидкість, тощо.

Сподіваємось, що у цьому році нам виділять кошти на М-21 окрім 800 млн грн., завдяки яким розпочали роботи. Потрібно ще 607 млн. Ми знаємо, що фінансуватися ремонти мають у кілька етапів, тому маємо надію, що нас будуть включати до даної програми. Адже у нас виготовлені проектно-кошторисні документації, з урахуванням того, що ми вже маємо, на 4 млрд грн. Тому, якщо в нас будуть кошти, ми зможемо виконати частину роботи.

Дотримуючись темпів минулих років, коли за 2-3 роки зроблено 270 км доріг, за декілька років можна суттєво поліпшити стан доріг й інших класів.   

Довідка

На балансі Служби автомобільних доріг у Вінницькій області знаходиться 2011,6 км (раніше було 9 500 км). З них міжнародні (М-12 та М-21) – 377 км; національні (Н) – 45,5 км; регіональні (Р) – 681,5 км та територіальні (Т) дороги – 907,6 км.

Олег Верлан

24 березня, 2020