Заступник голови Вінницької ОДА Івасюк: «Основне у резонансній справі щодо Тростянецького спиртзаводу – припинити забруднювати повітря та наражати життя людей на небезпеку»

Новини Вінниці / Заступник голови Вінницької ОДА Івасюк: «Основне у резонансній справі щодо Тростянецького спиртзаводу – припинити забруднювати повітря та наражати життя людей на небезпеку»

У Вінниці під час засідання у облдержадміністрації було прийнято рішення та підготовлено листи від імені обласної державної адміністрації до державного підприємства «Інститут екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя». Відомо, що у даному листі знаходиться прохання про здійснення додаткового дослідження викидів в атмосферне повітря від бардополів. Адже у Вінницькій області відсутня сертифікована лабораторія для проведення замірів забруднюючих речовин, що виділяються в процесі бродіння стоків на бардополях.

У Вінниці під час засідання в стінах ОДА було прийнято рішення та підготовлено листи від імені обласної державної адміністрації до державного підприємства «Інститут екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя». Відомо, що у документі міститься прохання про здійснення додаткового дослідження викидів в атмосферне повітря з бардополів у Тростянці. Адже у Вінницькій області відсутня сертифікована лабораторія для проведення замірів забруднюючих речовин, що виділяються в процесі бродіння стоків на бардополях.

Під керівництвом заступника голови ОДА Ігоря Івасюка, 9 вересня відбулась оперативна нарада щодо резонансної ситуації, пов’язаної з діяльністю ДП «Тростянецький спиртовий завод» та вжиття заходів за наслідками. Тобто головною темою зібрання стало питання забруднення повітря атмосферними викидами з бардополів (спеціальних полів фільтрації, куди зливають барду, тобто, промислові відходи) підприємства.

Спеціалісти обласних управлінь Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції, експертно-криміналістичного центру, департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» та головного управління Національної поліції у Вінницькій області обговорили проблемні питання діяльності підприємства та визначили порядок спільних дій задля вирішення ситуації та зняття соціальної напруги в селищі. 

«Проблематика діяльності даного підприємства залишається актуальною, а її розв'язання є першочерговим для обласної влади. Оскільки між громадою селища і керівництвом заводу не вдалося досягти компромісу, обласна державна адміністрація разом з екологами прагне знайти законні шляхи для того, щоб припинити забруднювати повітря та наражати життя людей на небезпеку. Обласна влада не стоїть осторонь», – повідомив Ігор Івасюк.

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук, поля фільтрації ДП «Тростянецький спиртзавод» розташовані неподалік селища на площі понад 40 гектарів. Через відсутність належної очистки викидів з бардополів, викиди від виробництва призводять до забруднення атмосферного повітря та несприятливих наслідків для здоров′я громадян. Зокрема, йдеться про перевищення допустимих норм концентрації парів сірководню (H2S) та оксиду вуглецю  (СО) в атмосфері, що в півтора-два рази перевищує нормативні показники.

Нагадаємо, що акції протесту у Вінниці та Тростянці, які вже тривають кілька місяців, настільки розлютили жителів селища, що вони були згодні на будь-які радикальні дії. Аби примирити громаду Тростянця з керівництвом місцевого спиртового заводу, представники обласної та селищної влади домовилися про повне обстеження речовин, які знаходяться на полях фільтрації за райцентром.

Ірина Заіковата

10 вересня, 2019