Засекречений пункт указу Путіна дозволяє мобілізувати мільйон росіян, а провину за провал під Харковом у Кремлі перекладають на військових

Новини Вінниці / Засекречений пункт указу Путіна дозволяє мобілізувати мільйон росіян, а провину за провал під Харковом у Кремлі перекладають на військових

Після оголошення Путіним «часткової» мобілізації Росію лихоманить. Чоловіки марно намагаються виїхати за межі, а в середині РФ їх вже почали відловлювати. Росіяни не вірять у заяви влади, зокрема міністру Шойгу про 6 тисяч загиблих за півроку і плани у 300 тисяч мобілізованих. У ЗМІ зазначають, що Путін хоче збільшити чисельність армії на 1 млн.

Засекречений сьомий пункт указу глави Кремля містить інформацію про обсяг мобілізації в РФ. «Нова газета. Європа» повідомляє, що на військову службу можуть призвати мільйон росіян.

«Цифру кілька разів виправляли, і зрештою зупинилися на мільйоні», - сказав співрозмовник газети.

Журналісти спробували уточнити цю інформацію та зв'язатися з органами виконавчої влади, які отримують доступ до цих даних. Джерела у кількох російських міністерствах заявили, що не можуть побачити повний текст документа. Сьомий пункт указу Путіна також не можна переглянути через МЕДО (систему міжвідомчого документообігу).

«Гриф «для службового користування» є першим, найвищим рівнем категорованих документів, згідно із законодавством Росії», - йдеться у матеріалі.

Прессекретар глави РФ Дмитро Пєсков вже прокоментував повідомлення ЗМІ про мільйон мобілізованих. Він традиційно назвав їх брехнею.

Втім, ні йому, ні Шойгу, схоже, росіяни давно не вірять.

Між тим, у російських ЗМІ намагаються перевести провину за провал під Харковом з Путіна на військових. З посиланням на дані американської розвідки CNN зазначає, що цапом відбувайлом хочуть зробити генерала, який був призначити керувати військами на Харківщині за 15 діб до контрнаступу. У середовищі військових наростає невдоволенням таким рішенням, адже накази дає особисто Путін.

Олег Верлан

22 вересня, 2022