Заробітки на епідемії: скільки у Вінниці коштує ПРЛ-тест та яка реальна собівартість досліджень при підозрі на COVID-19?

Новини Вінниці / Заробітки на епідемії: скільки у Вінниці коштує ПРЛ-тест та яка реальна собівартість досліджень при підозрі на COVID-19?

З моменту появи в Україні COVID-19, їх вже зробили близько 3,3 млн на загальну суму понад 2,6 млрд грн (загальні дані за державними і приватними лабораторіями з розрахунку усередненої вартості). Тобто більшість лабораторій країни щодня отримує надприбуток, адже за даними МОЗ  собівартості проведення одного тесту в 200 грн (без вартості реагентики). У Вінниці ціни на тестування досягають понад  1500 гривень.

З моменту появи в Україні COVID-19, ПРЛ-тести на визначення коронавірусу вже зробили близько 3,3 млн на загальну суму понад 2,6 млрд грн (загальні дані за державними і приватними лабораторіями з розрахунку усередненої вартості). Тобто більшість лабораторій країни щодня отримує надприбуток, адже за даними МОЗ, собівартість проведення одного тесту складає 200 грн (без вартості реагентики). Втім, у Вінниці ціни на тестування досягають понад 1500 гривень.

Як зазначає Oбозреватель, керівник однієї з великих мереж лабораторій впевнений, що "багато хто просто знахабніли"... За його словами, навіть з урахуванням, якщо працювати повністю "в білу", платити всі зарплати, інвестувати в обладнання, проведення самого тесту без вартості реагенту не може бути більше ніж 200 грн.

Він (реагент) може коштувати як 60, так і 500 грн. Німецькі та американські коштують дорого, а, наприклад, новоспечений український постачальник наборів "Укргентех" бере всього 6 тисяч за 100 штук. І багато хто використовує саме українські тести.

Тест показує "позитивний" результат, коли виявляє певну кількість "копій вірусу". І якщо хороший і дорогий німецький реагент покаже "позитивний" результат за наявності 250 копій, то дешевий китайський аналог помітить вірус тільки за наявності 450 копій.

Тобто, якщо лабораторія економить, ви можете бути зараженим, здати тест, який покаже, що ви здорові.

Але навіть якщо тест коштує 3 тисячі, це не означає, що лабораторія використовує той самий якісний набір, а не купує в Китаї або "підтримує українського виробника". 

Скільки коштує тест у великих лабораторіях Вінниці?

В ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» вартість обстеження складає 759,17 грн за одне дослідження (з урахуванням ПДВ). Термін видачі результату – 10-12 годин з моменту забору або доставки біологічного матеріалу.

Як розповів головний лікар КП «Міський лікувально-діагностичний центр» Дмитро Фостаковський, в лабораторії проводять лише дослідження, пункту забору в них не має і не буде. Зробити ПЛР-тест в лабораторії вартує 800 гривень, але вінничани, які отримують субсидію зможуть зробити ПЛР-тести за півціни, а учасники бойових дій - безкоштовно.

В Центрі СНІДу в будні та в суботу можна пройти тест на антитіла до коронавірусу. Ціна аналізу ІФА - 120 гривень. Розташовано заклад у с.Березина (їхати маршруткою 16-А до кінцевої зупинки "Медмістечко"). 

Вінницька сучасна лабораторія «Меділабс» дослідження оцінює у 1500 грн.

Щодо "Синево", то лабораторія пропонує виконати тест за 990 грн.  

Якими реагентами користуються вінницькі?З усіх перелічених лабораторій  офіційно надали коментар тільки у "Сінево". Там розповіли, що свідомо відмовилися від українських або китайських реагентів.

"Вартість реагентики, яку ми використовуємо для одного ПЛР-тесту становить близько 500 гривень. Ще 200-250 гривень становлять змінні витрати на персонал, амортизацію обладнання, оренду приміщень, утримання лабораторії та інше. Що стосується заробітку, то ми вибрали для себе стратегію збалансованої і соціально-орієнтованої ціни, тому наша маржа на ковідних тестах – мінімальна", – каже Микола Скавронський, комерційний директор "Сінево".

За його оцінками, усе, що вище за 1000 грн – завищена ціна.

Як розповідає Oбозреватель, старша наукова співробітниця Інституту молекулярної біології НАН України Оксана Півень:

"Поверхня обробляється ультрафіолетом, значить додається амортизація обладнання. Не забувайте про електроенергію й оплату праці людини, яка проводить цей аналіз. Це співробітник із вищою спеціальною освітою. І кожна приватна лабораторія закладає свою маржу. Хтось використовує ситуацію, хтось – ні, це потрібно вже питати в них", – говорить Півень.

Хто створює українські реагенти для тестів?

Найбільший виробник ПЛР-тестів в Україні – "Укргентех". У компанії продають реагентику за 60 грн за одну реакцію (партіями по 100 штук). Це найнижча ціна на українському ринку. Інфекціоністи кажуть, що вартість однієї реакції в конкурента може становити близько 140 грн (продають партіями по 50 штук).

"Укргентех" існує всього три роки, розмір статутного капіталу – 1000 грн. Зареєстрований виробник в квартирі панельної багатоповерхівки на Голосіївському проспекті у Києві. Донедавна бенефіціарною власницею була Любов Столяр. На момент відкриття компанії дівчині було всього 26 років.

Зараз фірмою володіє харків'янин Олег Санжаровский. Усього за кілька місяців невелика компанія з обігом у кілька мільйонів гривень на рік перетворилася на найбільшого в країні постачальника тестів, почала продавати їх по всій країні. Купують медичні установи і навіть Офіс президента (закупили на 36 млн грн). Від лабораторій і різних державних центрів "Укргентех" отримали вже 18 млн грн.

Ірина Заіковата

5 листопада, 2020