Заради Шевченка на майдані Небесної Сотні вінничани щодня робитимуть "Заколот"

Новини Вінниці / Заради Шевченка на майдані Небесної Сотні вінничани щодня робитимуть "Заколот"

Листопад два десятка вінничан розпочали із "Заколоту"на майдані Небесної Сотні у Вінниці. Акцією під такою назвою активісти вирішили захищати погруддя Шевченку, яке встановлено на колишній площі Театральній. Відтепер противники композиції "Дерева Свободи" щодня о 17 годині збиратимуться у центрі міста та читатимуть твори Кобзаря. Щоправда, чи то через холод, чи інші причини, поезія Пророка лунатиме тут не цілодобово, а лише по годині-півтори.

Листопад два десятка вінничан розпочали із "Заколоту" на Майдані Небесної Сотні у Вінниці. Акцією під такою назвою активісти вирішили захищати гіпсове погруддя Шевченку, яке встановлено на пересувній конструкції на колишній площі Театральній. Відтепер противники композиції "Дерева Свободи" щодня о 17 годині збиратимуться у центрі міста та читатимуть твори Кобзаря. Щоправда, чи то через холод, чи інші причини, поезія Пророка лунатиме тут не цілодобово, а лише годину-півтори.

Не словом єдиним підтримуватимуть люди, які називають себе "вінницькими майданівцями", погруддя Тараса Шевченка на майдані Небесної Сотні. Так, сьогодні, 1 листопада, мітингувальники прийняли ще й звернення до мера Вінниці та депутатів міської ради, у якому вимагають переглянути рішення, яке було ухвалено на останній сесії, щодо встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні на місці, де знаходиться бюст Шевченка.

"Вінниця може увійти в історію, як місто, де буде вперше демонтовано пам'ятник генію українського народу, духовному провіднику української нації - Т.Г. Шевченку, а також пам'ятні інсталяції ялинок з фотографіями загиблих героїв Майдану та героїв АТО, які стали святинями для вінничан, задля побудови іншого пам'ятника, який є не менш важливим для нас усіх – пам'ятника Героям Небесної Сотні. Проте влада не повинна кидати під ноги пам'ятник Тараса Шевченка, щоби на його місці спорудити будь який інший", - зазначила одна із активісток, голова координаційної ради "Вінниччина" Світлана Бевз.

До речі, згадали організатори акції і про Сабарівське кладовище і про "погану владу" у Вінниці. Тож, через те, що знову були змішані "і котлети, і мухи", окремі активісти, які вийшли сьогодні на майдан Небесної Сотні лише на підтримку Кобзаря, покинули її, так і не дочекавшись завершення.

Нагадаємо, 27 жовтня, на 23 сесії міської ради 48 депутатів з 50-и ухвалили рішення "Про надання згоди про прийняття у комунальну власність Вінниці структурної композиції пам’ятного знаку Героям Небесної сотні "Дерево свободи". ЇЇ встановлять на майдані Небесної Сотні. Депутат міськради від ВО "Свобода" Володимир Базелюк зазначив, що як спонсор встановлення бюста має намір забрати його та передати школі, в якій він навчався.

У Вінниці є погруддя Шевченка біля школи №30 на вул. Стрілецькій та скульптурна композиція на площі, яку названо ім'ям Тараса Григоровича. Щодо ялинок з іменами Героїв, то в рішенні міськради вони не згадуються. Можна припустити, що їх "зносити" влада навіть не думала. 

Саша Григоровська

Антон Булгаков

1 листопада, 2017