Запитай лікаря про: Підвищений тиск

Новини Вінниці / Запитай лікаря про: Підвищений тиск

Який тиск вважається підвищеним? Як міряти тиск правильно та що робити із гіпертонією?

Давайте розпочнемо бесіду про підвищений тиск. Я дам відповіді на найбільш часті питання, які я чую від своїх пацієнтів.

Який артеріальний тиск є підвищеним?

Нормальним вважається тиск до 140/90 мм рт. ст. ВСЕ, ЩО ВИЩЕ – ГІПЕРТОНІЯ.

Якщо Ви маєте тиск у спокої 140/90 мм рт. ст., то при навантаженні та при хвилюванні  він піднімається вище. Це той факт, який Ви можете не усвідомлювати, проте  гіпертонія є, і її слід контролювати медикаментозно або немедикаментозно.

Якщо тиск піднімається «на погоду», чи є це хвороба?

Тиск піднімається на зміну погоди у більшості гіпертоніків -  це метеочутливість.  Саме під час різких змін погоди стається більша кількість інсультів – ускладнень гіпертонії. Цьому можна запобігти фоновим прийомом ліків від тиску.

Якщо тиск піднімається тільки після фізичного навантаження -  це гіпертонія?

Так, тиск часто піднімається як реакція на перевтому, як на фізичну, так і на психічну.  Тиск «не вибирає» гарну чи погану емоцію, роботу на городі чи заняття зі  штангою у спортзалі. Якщо є захворювання, його треба контролювати медикаментозно. Це думка світових експертів. Контроль тиску ліками при наявності хвороби – запобігання ускладнень (інсульту та інфаркту).

Як виміряти тиск ПРАВИЛЬНО?

Правила вимірювання тиску прості. Треба посидіти 15 хвилин після того, як прийшли з вулиці, після того, як понервували. Посидіти спокійно біля тонометру, глибоко подихати, почитати щось приємне або нейтральне в телефоні.  Після того тричі виміряти тиск з інтервалами у 3-5 хвилин. Середнє арифметичне значення буде найбільш реальним. Не лінуйтеся робити саме так, щоб не лякатися високим цифрам тиску, виміряним похапцем.

 

5. Якщо тиск відрізняється на правій та лівій руках, на що орієнтуватися?

Орієнтуємося потрібно на цифри на руці з вищими значеннями тиску.

 

6. Якщо тиск піднімається тільки в лікарні (гіпертонія білого халата)?

Правильно орієнтуватися на тиск, який людина вимірює самостійно вдома. Краще записувати тиск в зошит або блокнот, щоб краще розуміти динаміку тиску та причини його підйому. Це перший крок до контролю тиску. До того ж ці данні Ви зможете показати лікарю.

 

7. Що зробити, щоб остаточно пересвідчитися у тому, що підвищення тиску має патологічний характер, а не є реакцією на лікаря, на емоцію, на людину, на обставини?

Якщо Ви не впевнені у своїх вимірюваннях та висновках,  можна зробити добове моніторування артеріального тиску. Це дає можливість:

-вимірювати тиск у звичній для вас обстановці кожні 30-60 хвилин,

- виключити фактор хвилювання,

- отримати інформацію про тиск у спокої та при навантаженні,

- дізнатися, як поводиться тиск вночі, під час сну.

Погодьтеся, це неможливо виконати жодним іншим способом!

 

Чим небезпечна артеріальна гіпертензія?

Якщо Вам встановлений діагноз артеріальної гіпертензії, необхідно розуміти, як працюють серце, судини, інші органи. Органи, які найчастіше страждають через підвищений тиск, називаються органами «мішенями». Гіпертонія цілиться

- у серці - інфаркти,

- судини головного мозку – інсульти,

- судини очей – погіршення зору, відшарування сітківки ока (сліпота)

- судини нирок – хронічна ниркова недостатність.

Для того, щоб зрозуміти та оцінити стан цих органів-мішеней, лікар призначить спеціальні аналізи та інструментальні обстеження (ехокардіографію, УЗД нирок тощо).

 

Як лікувати гіпертонію? І чи потрібно приймати ліки регулярно?

Лікування підвищеного тиску залежить від ступеня гіпертонії та наявності супутніх захворювань. 

При АГ 1 ступеня - тиск 140-159/90-99 мм рт. та наявності скарг (головні болі, важкість у голові, головокружіння, дзвін у вухах, шум у голові) лікування потрібно для того, щоб покращити якість життя. Якщо Ви молода людина, лікування є превентивним і може бути епізодичним.

Якщо є супутні хвороби -  ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, хронічна хвороба нирок – контролювати тиск медикаментозно потрібно постійно, безперервно.

При АГ 2-го ступеня – тиск ≥160/100 мм рт ст. лікування препаратами від тиску потрібно починати негайно, лікуватися постійно і безперервно.  Від цього залежить не тільки якість життя, але й його тривалість.

 

Чи дасть щось зміна способу життя?

Так, світ прагне попередити підвищення тиску. А якщо гіпертонія  вже є -  зменшити її наслідки, якщо пацієнт переосмислить свій спосіб життя, і почне щось робити для себе:

- регулярно  ходити пішки

- схуднути

- максимально виключити зі свого раціону харчування солоні страви та алкоголь

- припинить курити.

Це дасть шанс з часом знизити дози і кількість ліків, що приймаються.

Світ вельми опікується лікуванням гіпертонічної хвороби на всіх стадіях її протікання. Кількість гіпертоніків у світі перетнула  рубіж епідемії. Найбільша кількість серцево-судинних смертей спричинена  саме артеріальною гіпертензією. Тому вважаю нашу бесіду  актуальною і своєчасною.

 

Якщо Вас зацікавила ця інформація, я продовжу наше спілкування і далі у рубриці «запитайте професора про здоров’я».

д.мед.н., професор Осовська Наталія Юріївна.

Телефон для запису на консультацію +38 050 784 4291