Замість компосту – вогонь й шкідливий дим: у Вінниці штрафують тих, хто спалює листя. У селах – ситуація кардинально інша

Новини Вінниці / Замість компосту – вогонь й шкідливий дим: у Вінниці штрафують тих, хто спалює листя. У селах – ситуація кардинально інша

Чи не кожен школяр знає, що спалювати листя та побутові відходи не можна, оскільки це шкідливо для довкілля та здоров'я людини. Утім, чимало дорослих забувають про це – розводять у дворі багаття та «наводять лад», спалюючи суху рослинність. Цим наносять чимало шкоди ґрунту та комахам, забруднюють повітря небезпечними речовинами, що викликають у людей хвороби.

Чи не кожен школяр знає, що спалювати листя та побутові відходи не можна, оскільки це наносить шкоду довкіллю та здоров'ю людини. Утім, чимало дорослих забувають про це – розводять у дворі багаття та «наводять лад», спалюючи суху рослинність. Від цього гинуть комахи, забруднюється грунт й повітря, у яке потрапляють небезпечні речовини, що викликають у людей хвороби.

У Вінниці не один рік борються з тими, хто палить листя й траву. До цього залучають працівників КП «Муніципальна поліція», органи самоорганізації населення тощо. Порушників очікують чималі штрафи. Погодьтеся, від їдкого диму мешканці обласного центру не потерпають так, як жителі подільських сіл. Скажімо, протягом двох останніх днів працівниками муніципальної поліції у Вінниці складено три протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 152 КУпАП на громадян, які спалювали опале листя та інші відходи. Про це повідомляється на сторінці цього комунального підприємства у Facebook.

А от у багатьох селах Вінниччини та дачних масивах, на жаль, ситуація кардинально відрізняється. Клуби їдкого диму вирують над обійстями, городами та садками, наносячи чималої шкоди людям й довкіллю. Як це зупинити – поки невідомо. Можливо, слід значно посилити роз'яснювальну роботу, долучатися до цього сільським депутатам й активістам, вчителям тощо. Звісно, не завадило б оштрафувати певну кількість тих, хто наражає на небезпеку себе й оточуючих.

Певно, штрафи допомогли б у цьому. Адже санкція ст. 152 КУпАП передбачає накладення штрафу на фізичних осіб від 340 до 1360 гривень, юридичних – від 850 до 1700 гривень. Сплативши такий штраф, ймовірно, дехто б відразу зрозумів, що листя слід ліпше кинути у компостну яму й навесні безкоштовно отримати екологічно чисте добриво. Чи не так?..


 

Юрій Ярмощук

2 листопада, 2018