Залужний про мобілізацію 500 тисяч українців: запиту на конкретні цифри не було

Новини Вінниці / Залужний про мобілізацію 500 тисяч українців: запиту на конкретні цифри не було

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, яка раніше озвучувалася Володимиром Зеленським, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

В ефірі телемарафону генерал наголосив, що військове командування здійснює свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким наділене, а запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс є постійно.

«Військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри тощо. Військове командування продовжує виконувати функцію захисту своєї держави, відповідно формує свої запити на боєприпаси, на зброю й на людський ресурс. Це робиться на постійній основі. І окремим форматом чи заходом на безпосередньо, чи Кабінет міністрів, чи Верховну Раду ми не здійснюємо. Ми здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким наділені», — зауважив Залужний.

Водночас він пояснив, що цифра у 500 тисяч мобілізованих була сформована на наступний рік. Але запиту на конкретну цифру не було…

«Відповідно озвучувати цю цифру, і яка цифра стосується розділу щодо того чи іншого показників — я не можу. Це є військовою таємницею», — додав головком.

Він додав, що Генштаб не має права законодавчої ініціативи, тому жодних документів уряду не подавав. Крім того, Залужний звернув увагу і на питання щодо придатності до військової служби.

Головнокомандувач ЗСУ вважає, що обговорювати тему інвалідності ІІ-ІІІ групи сьогодні не актуально, бо придатність чи непридатність до військової служби встановлює ВЛК, а не статус людини з інвалідністю.

За його словами, військове командування погоджується з пропозицією Кабміну, згідно з якою у законі не буде поняття «обмежена придатність» — там, у разі ухвалення, залишаться лише поняття придатності чи непридатності до військової служби.

Олег Верлан

26 грудня, 2023