Закрий рахунок і викинь закордонний паспорт - вінничан очікують нововведення при отриманні соціальної допомоги

Новини Вінниці / Закрий рахунок і викинь закордонний паспорт - вінничан очікують нововведення при отриманні соціальної допомоги

Вінничани, які отримують субсидію та інші види соціальної допомоги, мають бути готові до перевірок їх платоспроможності. У разі, якщо «субсидіанти» таку перевірку не пройдуть, вони не отримають від держави «жодної копійки».

Вінничани, які отримують субсидію та інші види соціальної допомоги, мають бути готові до перевірок їх платоспроможності. У разі, якщо «субсидіанти» таку перевірку не пройдуть, вони не отримають від держави «жодної копійки».

Відовідно до Законі "Про верифікацію та моніторинг державних виплат", який Володимир Зеленьский підписав 19 грудня 2019 року, соціальна допомога буде надаватися громадянам лише після того, як держава перевірить їхні банківські рахунки, рухоме й нерухоме майно, а також закордонні подорожі.

Законотворці пояснюють, що мета даного закону полягає в тому, щоб забрати зайву бюрократію у спілкуванні людей з державою, а з іншого – скоротити загальну кількість одержувачів пенсій, субсидій та інших соціальних виплат.

Ревізія стосуватиметься пенсії, матеріальної допомоги, пільг, субсидій, соціальних стипендій, що забезпечуються з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування.

Перевірка проводитиметься в три етапи – в момент звернення громадянина за допомогою, під час здійснення виплат і вже після надання держдопомоги.

Електронна платформа братиме інформацію про отримувача соціальних виплат з різних баз даних та реєстрів.

Планується, що ця платформа отримає доступ до банківських рахунків та даних Державної прикордонної служби про перетин кордону. Перевірятимуться також і відомості щодо всіх виплат та пільг, які отримує людина.

Звичайно, частину фактів незаконного отримання виплат буде виявлено. Але експерти наголошують, що можливі ситуації, коли, за формальною ознакою, субсидій та інших соціальних виплат будуть позбавлені особи, які справді їх потребують.

Зокрема, якщо особа отримує допомогу від родичів чи має давні заощадження.

Незважаючи на те, що економісти зазначають, що верифкація соціальних виплат в Україні розпочалась ще в 2016 році, вінничани говорять про те, що раніше процедура отримання субсидій була значно простішою і минулий Уряд не проводив фінансових перевірок рахунків громадян.

Що ж епоха бідності закінчилась, громадяни стали багатими і звертатися за допомогою вже якось не солідно.

Марина Карабай

10 лютого, 2020