Закон про "зелену" енергетику - ухвалено. Які зміни були внесені?

Новини Вінниці / Закон про "зелену" енергетику - ухвалено. Які зміни були внесені?

За останні роки на Вінниччині стрімким темпом почали з'являтись сонячні електростанції та міні СЕС в приватних будинках. Чого вартує відкриття заводу по виробництву сонячних панелей Однак, з кожним роком виникало досить багато суперечок та питань  стосовно закупівлі такої електроенергії державою, адже її вартість була досить високою. Наразі, Верховна рада України схвалила законопроєкт щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

За останні роки на Вінниччині стрімким темпом почали з'являтись сонячні електростанції та міні СЕС в приватних будинках. Чого вартує відкриття заводу по виробництву сонячних панелей  KNESS PV. Однак, з кожним роком виникало досить багато суперечок та питань  стосовно закупівлі такої електроенергії державою, адже її вартість була досить високою. Наразі, Верховна рада України схвалила законопроєкт щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Перед голосуванням, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що комітет погодив 1200 правок до закону. Не обійшлось без виступів "противників", які наголошували на тому, що що якщо законопроєкт буде ухвалений, то населенню підвищать тарифи на електроенергію та скаржилися на "повне знищення" атомної енергетики.

Однак, не дивлячись на всі перепони, за проєкт закону №3658 проголосували 288 народних обранців.

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає прискорення переходу до нової, конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики, шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, збалансування кошторису ДП "Гарантований покупець" та з метою вирішення нагальних викликів галузі.

Зокрема планується:

  1. зменшити розміри "зелених" тарифів з 1 липня 2020 року для об’єктів введених в експлуатацію з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року для СЕС понад 1 МВт на 15%, для СЕС менше ніж 1 МВт на 10% та для ВЕС на 7,5%;
  2. зменшити розміри "зелених" тарифів з 1 липня.2020 року для СЕС і ВЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року на 2,5%;
  3. встановити граничні розміри "зеленого" тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики, що введені в експлуатацію до 30 червня 2015 року, що дозволить зменшити розмір "зелених" тарифів для таких об’єктів до 52%;
  4. обмежити строки введення в експлуатацію нових СЕС для отримання "зеленого" тарифу, шляхом зменшення з 1 серпня 2020 року розмірів "зеленого" тарифу для таких об’єктів на 50%.
  5. запровадити з 2022 року (50% у 2021 році) повної відповідальності за небаланс своїх фактичних та акцептованих (прогнозних) графіків виробництва електроенергії для всіх виробників з ВДЕ, що створить для таких суб’єктів економічні стимули для підвищення точності прогнозування своїх графіків відпуску електричної енергії та сприятиме розвитку сектору балансуючих потужностей. При цьому розмір допустимої похибки прогнозування складатиме для ВЕС – 10%, для СЕС – 5%;
  6. визначити оператора системи передачі відповідальним за компенсацію недовідпущеної виробниками ВДЕ електричної енергії, внаслідок виконання ними диспетчерських команд на зменшення та/або обмеження навантаження, відповідно до методики, яка затверджується Регулятором;
  7. надати державні гарантії стосовно незмінності законодавства, чинного на день ухвалення цього Закону, для виробників за "зеленим" тарифом.

Крім того проєктом закону також передбачається вдосконалення процедури організації та проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки. У тому числі, забезпечити можливість участі в аукціонах СЕС, які розміщуються на дахах/фасадах будівель та капітальних споруд, запровадити можливість проведення аукціонів за окремими видами альтернативних джерел енергії та аукціонів для інших (крім СЕС та ВЕС) альтернативних джерел енергії та інше.

У пояснювальній записці зазначається, що до розробки законопроєкту залучили зокрема Секретаріат Енергетичного Співтовариства та представництво ЄС в Україні.

"Зважаючи на те, що значна частина об’єктів відновлюваної енергетики в Україні була побудована інвесторами з використанням кредитних коштів, урядом проведено роботу з державними та Національним банком України щодо прийнятності пропонованих умов добровільної реструктуризації "зелених" тарифів в рамках кредитних програм, за якими були надані відповідні позики", - йдеться у документі.

Наголошується, що проєкт не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю сфери наукової та науково-технічної діяльності.