Заява росіян про захист Придністров’я «спрацювала»: у Кишиніві «присіли», а в Одесі посміхаються

Новини Вінниці / Заява росіян про захист Придністров’я «спрацювала»: у Кишиніві «присіли», а в Одесі посміхаються

Заява в.о. командувача військ центрального військового округу РФ Рустама Міннекаєва про те, що ціллю «другої фази» як не тільки Донбас, а й контроль над усім півднем України викликала різні «почуття» в Одесі та Кишиніві.

Це й зрозуміло, у той час як Молдова намагається триматися нейтралітету, хоча й надає прихисток українцям-переселенцям і прагне спрощеної процедури вступу до ЄС, Одещина всіляко запобігає спробам росіян висадити десант та вражає ворога на «дальніх подступах». Як з крейсером «Москва»…

«Контроль над півднем України - це ще один вихід у Придністров'я, де також відзначаються факти утисків російськомовного населення», - заявив в.о. командувача військ центрального військового округу РФ Міннекаєв.

Нагадаємо, у ПМР є російський військовий контингент, офіційною мовою невизнаної «республіки» є російська, «президент» контролюється з Москви. Про які утиски мова?.. А може справа не у Придністровї, а саме Молдові та її транзитному положенні?  

Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук «переклав» фрази російського генерала з військової на звичайну мову. Російські війська, за версією Міннекаєва, хочуть не лише зайняти Луганську, Донецьку, Запорізьку, Херсонську та Миколаївську області, а й захопити Одесу та Одеську область. Тобто позбавити Україну виходу до моря та вийти до кордонів Молдови...

«Але навіщо було робити цю заяву саме зараз? Для того, щоб налякати уряд Молдови, через територію якої йде великий обсяг військових та гуманітарних вантажів в Україну», - пише він.

Частково мету Міннекаєва осягнуто. Після його заяви у Кишиніві до МЗС Молдови викликали посла РФ Олега Васнєцова. Дипломату сказали про «глибоку занепоєнність» заявою російського посадовця.

У МЗС назвали ці заяви необґрунтованими та суперечливими позиції Росії, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність Молдови у міжнародно визнаних кордонах.

Також під час зустрічі було підтверджено, що Молдова залишається нейтральною державою. Дипломати висловили прохання дотримання цього принципу усіма міжнародними суб'єктами, включаючи РФ.

Тобто, риторика Кишиніва більш ніж лояльна.

Олег Верлан

23 квітня, 2022