Загроза лісових пожеж на Вінниччині: реальність чи вигадка місцевої влади

Новини Вінниці / Загроза лісових пожеж на Вінниччині: реальність чи вигадка місцевої влади

Вінницька область залишається чи не єдиним регіоном, віддаленим 450 км від зони бойових дій, де заборонено перебуванні у лісних масивах. З наближенням літа «табу на ліс» викликає все більше питань у місцевого населення, адже інколи дорога від залізничної станції до села пролягає лісом, або ж два населених пункти «розділяє» щільна «зелена зона». До того ж, ліси – місце рекреації, збору хмизу, ягід та грибів.

Навіть популярна серед вінничан зона відпочинку – Лісопарк з дитячими та спортивними майданчиками – теж є лісовим масивом. Офіційно.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що на відміну від сусідніх регіонів на Вінниччині досі діє заборона на вихід у ліс.

Чому? Причиною називають ймовірність лісових пожеж. NaПарижі дізнався, чи насправді існує така загроза.

«За два останніх роки лісових пожеж на територіях, які належать підрозділам Держлісу, не фіксувалось», - пояснили редакції у пресслужбі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Так, звісно, в регіоні ліси та лісосмуги мають різне підпорядкування. Окрім Держлісу, вони у «зоні відповідальності» райагролісів, місцевих громад, окремих підприємств та відомств.

У пресслужбі ГУ ДСНС у Вінницькій області NaПарижі пояснили загальну картину.

«За останні п’ять років на лісогосподарських об’єктах Вінницької області через необережне поводження з вогнем зареєстровано 15 пожеж, внаслідок яких пошкоджено лісовий настил на площі 24,3 га. З початку 2022 року на даних об’єктах виникло 4 пожежі площею 7,08 га», - зазначили у відповіді на запит редакції.

Тобто, попри заборону на відвідування навесні були пожежі. Через кого?.. Тих, хто працює там чи щось охороняє чи порушує заборону.

Далі. За даними рятувальників, у 2021 році виникла 1 пожежа на площі 0,1 га, 2020 року виникло 9 пожеж на площі 15,1 га, у 2019-му – 1 пожежа на площі 2 га. Інколи навіть менші, ніж під час дії заборони.

На прохання редакції рятувальники навели приклад, щоб розуміти, як виникають пожежі.

«Так, 9 квітня 2020 року в с.Вівсяники Козятинського району внаслідок горіння сухої трави пожежа перекинулась на лісовий масив ДП «Козятинський райагроліс». Внаслідок пожежі знищено 3 га лісового настилу», - пояснили NaПарижі у Головному управлінні.   

Суху траву у нас палять регулярно, а профілактичні бесіди про те, що не слід цього робити, не дуже діють.      

Ігор Заіковатий

10 червня, 2022