ЗАЕС в обмін на транзит російської нафти та газу? Гроссі лише частково розкрив деталі угоди

Новини Вінниці / ЗАЕС в обмін на транзит російської нафти та газу? Гроссі лише частково розкрив деталі угоди

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що російські окупаційні війська найближчим часом можуть залишити територію Запорізької АЕС. Це він сказав у розмові з кореспондентом газети La Repubblica.

На десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Р.Гроссі пообіцяв знайти рішення для забезпечення безпеки Запорізької АЕС. Він має намір зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, а також з російським диктором Путіним для обговорення ситуації на станції.

«Моє зобов'язання - знайти рішення якомога швидше. Сподіваюся, до кінця року. Я знаю, що Путін стежить за процесом, і я не виключаю нової зустрічі з ним найближчим часом, а також з президентом України Зеленським», - повідомив Гроссі.

Керівник МАГАТЕ заявив, що головна мета – уникнути ядерної аварії, а не створити військову ситуацію, яка б сприяла одній чи іншій стороні. Відведення військ стане одним із обов'язкових пунктів угоди між Києвом та Москвою, каже Гроссі.

За словами гендиректора МАГАТЕ, Москва обіцяє не відкривати вогонь з атомної станції, а Київ уже погодився не стріляти по території ЗАЕС, хоча Україна ніколи не казала, що обстрілювала об’єкт. Тому це твердження Гроссі виглядає слабеньким.

Також, стверджує Гроссі, українська сторона наполягає на тому, щоб російські війська прибрали всю зброю з території Запорізької АЕС, а російська сторона не проти такої умови та не просить нічого натомість.

На думку італійця, Україна та Росія домовляться про створення зони безпеки для ЗАЕС до кінця року.

І відразу «Медуза», посилаючись «на джерела», пише про те, що саме хоче отримати Кремль в обмін на ЗАЕС.

Джерело видання, близьке до Кремля, а також співрозмовник, близький до уряду РФ, стверджують, що РФ готова передати АЕС українській владі або МАГАТЕ в обмін на гарантії безперебійного транзиту російської нафти та газу територією України.

Про яку «угоду» йде мова?.. За словами воєнкора Андрія Цаплієнка, постає питання, що це за угода між воюючими країнами? Як вона виглядатиме? Хто її підписуватиме або йдеться про усну домовленість?..

Як це буде технічно, щиро кажучи, важко уявляю. З одного боку «Хаймарсами» ЗСУ нищать тилові склади боєприпасів та палива, мирне населення ховається від ракет Х-555, а паралельно женемо нафту з Росії до дружньої Кремлю Угорщини?

«Може, Гроссі краще знає?», - пише воєнкор про умови.

Ну от, розганяють чергову зраду! У жодному разі. На певні питання щодо політичних аспектів потрібні чіткі відповіді влади. Безперечно, ЗАЕС важлива для України не тільки через потенційну загрозу об’єкту, а й як джерело електрогенерації. Якщо росіяни залишають станцію, чи працюватиме вона для України? І це питання поки не з’ясоване.  

Олег Верлан

4 грудня, 2022