Заборона на лов риби і раків: на Вінниччині розпочинається нерест

Новини Вінниці / Заборона на лов риби і раків: на Вінниччині розпочинається нерест

З 11 квітня на всіх рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області починається весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів. Причина у сезоні нересту.

Як повідомляє Вінницький рибоохоронний патруль, з метою забезпечення охорони та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення у рибогосподарських водних об’єктах встановлюється весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів у нерестовищах.

Терміни заборони:

- у річках та їх притоках з 11 квітня по 30 травня (включно);

- у водосховищах, озерах, ставках з 11 квітня по 20 червня (включно);

(за винятком ізольованих природних або штучно створених водних об’єктів, наданих у користування для потреб аквакультури);

- у р. Дністер з усіма притоками з 11 квітня по 20 червня (включно).

Також триває заборона на:

- вилов раків у всіх рибогосподарських водоймах з 1 грудня по 30 червня (включно).

«Повідомляємо, під час нересту забороняється використання плавзасобів (човнів) у визначених місцях нересту, промислове рибальство, здійснення підводного полювання, проведення змагань зі спортивного рибальства, а також днопоглиблювальних, вибухових та інших робіт, добування будівельних матеріалів у місцях масового нересту водних біоресурсів», - йдеться у повідомленні.

Дозволяється лише любительське рибальство - до 3 кг риби на одну особу однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега у місцях, визначених у переліку та на інших водоймах в адміністративних межах населених пунктів.

Вінницьким рибоохоронним патрулем розроблена інтерактивна карта місць, відкритих для любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в межах Вінницької області, з якою можна ознайомитись на офіційному сайті, де також розроблена інтерактивна Карта місць, де можна рибалити за цими правилами.

«Закликаємо громадян бути свідомими і не порушувати правил любительського та спортивного рибальства. Якщо Ви стали свідком незаконного вилову водних біоресурсів прохання телефонувати на «гарячу лінію» Вінницького рибоохоронного патруля за телефонами: (068) 018-37-52 та (073) 004-86-06», - вказують у рибоохоронному патрулі.

За підтримки, координації та безпосередньої участі Держрибагентства рибоохоронними патрулями при постійній взаємодії з військовими державними адміністраціями, суб'єктами рибного господарства та волонтерськими організаціями забезпечується постачання громадянам продуктів першої необхідності та медичних засобів: риби, інших продуктів харчування, одягу, взуття, аптечок, спальних мішків, маскувальних сіток тощо.

Макс Мельник

2 квітня, 2022