За зібрані у серпні 2022 року у Кельце благодійні кошти у Вінниці купили військовим квадрокоптер та електроінструмент

Новини Вінниці / За зібрані у серпні 2022 року у Кельце благодійні кошти у Вінниці купили військовим квадрокоптер та електроінструмент

Через пів року після проведення у польському місті Кельце благодійного аукціону на підтримку ЗСУ фонд «Подільська громада» придбав військовим квадрокоптер DJI Mavic 3 та інші потрібні речі.

Як повідомляють у Вінницькій міськраді, в місті-побратимі Вінниці – Кельце благодійний аукціон зі збору коштів на підтримку Збройних Сил України відбувся у День Незалежності України.

Його організували Товариство «Інтеграція Європа – Схід» Stowarzyszenie Integracja Europa - Wschód за ініціативи активістки з Вінниці Софії Усатюк спільно з громадськими і творчими організаціями Pasiak Świętokrzyski за підтримки громади міста Кельце Miasto Kielce та Свєнтокшиського воєводства Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

У якості лотів були виставлені творчі роботи українських і польських майстрів/инь, ваучери та подарункові сертифікати від спонсорів, різних установ та людей доброї волі з Польщі й України. Усі виручені кошти в рамках благодійного аукціону – а це понад 100 тисяч гривень – були передані фонду «Подільська громада» з метою закриття першочергових потреб наших захисників та захисниць.

На початку поточного року фонд за виручені кошти придбав квадрокоптер DJI Mavic 3, який став на озброєння одного з військових підрозділів. Це швидкий дрон, що оснащений сучасною оптикою, може непомітно залітати за лінію передової. Дрон на висоті 500–1000 метрів здатен робити якісні відеоматеріали, що фактично дозволяє бачити позиції ворога, визначати координати і завдавати прицільних точкових ударів.

Крім того, вдалося суттєво підсилити підрозділ Повітряних сил Збройних Сил України. Для них, відповідно до запиту, придбали чимало потрібних речей: LED-лампи, мережеві фільтр-подовжувачі, шуруповерт, кутову шліфмашину, електролобзик, набір викруток, комплект зварного обладнання, циркулярну пилку, молоток, скоби, бокорізи, свердла, круг відрізний по металу, пилочне полотно, термоповітродувку тощо.

«Ми вже отримали фото- і відеозвіт про використання придбаних речей. Зокрема і політ «пташки», яку вдалося придбати за кошти наших друзів з Кельце завдяки координації та доставці дружини одного з військових. Бійці дякують нам, а ми безмежно вдячні Кшиштофу Каліті Krzysztof Kalita та його команді з Товариства «Інтеграція Європа – Схід», які провели благодійний аукціон і зібрали солідну суму коштів на підтримку української армії. Дякуємо за підтримку громаді міста-побратима Кельце, Свєнтокшиському воєводству, громадським і творчим організаціям, що долучилися до збору коштів. Після Перемоги ми обов’язково віддячимо і запросимо усіх їх до мирної Вінниці», – каже голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова.

Нагадаємо, що громада Кельце була однією з перших, яка оголосила про збір гуманітарної допомоги для Вінниці. Перший гуманітарний вантаж прибув у місто вже 28 лютого і поставки не зупиняються упродовж усіх 11 місяців повномасштабної війни. Крім того, саме Товариство «Інтеграція Європа – Схід» спільно з «Подільською громадою» організувало влітку 2022 року для понад сотні волонтерів/ок з вінницьких громадських організацій та закладів безкоштовний інтеграційний курс. Кожна поїздка передбачала екскурсії, майстер-класи, зустрічі, прогулянки. Вінничан(к)и виступали на концертах, спілкувалися, обіймалися і дякували польським партнерам за гостинність, бо у нас тепер одне серце на два міста.

Олеся Рудницька

1 лютого, 2023