За тиждень на Вінниччині 28 людей отруїлися грибами

Новини Вінниці / За тиждень на Вінниччині 28 людей отруїлися грибами

Після рясних дощів у лісових масивах Вінниччині безліч грибів. Більш того, через аномально теплу осінь зустріти у середині жовтня можна те, що зазвичай «росте» у вересні. Можливо це і вводить в оману недосвідчених грибників. У ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області заявляють, що лише за останній тиждень в регіоні зареєстровано 21 випадок отруєння грибами: постраждало 28 осіб.

Після рясних дощів у лісових масивах Вінниччині безліч грибів. Більш того, через аномально теплу осінь зустріти у середині жовтня можна те, що зазвичай «росте» у вересні. Можливо це і вводить в оману недосвідчених грибників. У ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області заявляють, що лише за останній тиждень в регіоні зареєстровано 21 випадок отруєння грибами: постраждало 28 осіб.

У Головному управлінні уточнюють, що зафіксовані п’ять сімейних вогнищ. Серед постраждалих є навіть дитина 9 років. Проте летальних випадків немає. Це означає, що люди не вживали бліду поганку.

Як зазначають фахівці, аналіз випадків отруєнь свідчить, що більшість з них зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння спричиняють «радівки», «маремухи» тощо.

Зазначимо, що приміром «маремухи», або «парасольки» є їстівними грибами, проте варто дотримуватися правил термічної обробки, а також не плутати їх з іншими.  

Крім того, порушення правил термічної обробки грибів або збір їх біля узбіч дороги призводить до прояву клінічних симптомів отруєння.

Олеся Рудницька

30 жовтня, 2020