За рішенням суду Вінницька транспортна компанія має повернути 407 мільйонів

Новини Вінниці / За рішенням суду Вінницька транспортна компанія має повернути 407 мільйонів

В АМКУ заявляють про те, що Шостий адміністративний апеляційний суд підтвердив рішення Окружного суду Києва щодо правомірності рішення комітету відносно допомоги Вінницької міськради КП «Вінницька транспортна компанія».

В АМКУ заявляють про те, що Шостий адміністративний апеляційний суд підтвердив рішення Окружного суду Києва щодо правомірності рішення комітету відносно допомоги Вінницької міськради КП «Вінницька транспортна компанія».

Перш ніж з’ясовувати суть питання, що вирішували у двох столичних судах, нагадаємо, що КП «Вінницька транспортна компанія» де-факто є монополістом (її частка більш ніж 50%) у сфері громадських перевезень та надає найдешевші послуги у місті. Аби забезпечувати містян зручним та дешевим транспортом, а також надавати право безкоштовного проїзду численним категоріям пільговиків, міськрада постійно відшукує можливості фінансової підтримки підприємства. У рамках закону. Але відшукує. Це особиста думка редакції.

Комітет вважає, що надання фіндопомоги на підставі «Комплексної Програми розвитку міського пасажирського транспорту на 2018 – 2023 роки», затвердженої рішенням Вінницької міськради від 22.12.2017 № 1003 (зі змінами від 23.02.2018 № 1081) на покриття збитків від надання послуг пасажирським автомобільним транспортом загального користування, включаючи втрати від безкоштовного перевезення пасажирів муніципальним автотранспортом у дні відзначення загальнодержавних, загальноміських, новорічних та інших свят і заходів, на період з 01.01.2018 по 31.12.2023 у сумі 407 772,2 тис. грн. є порушенням.

Як зазначає пресслужба АМКУ, 20 листопада Комітет прийняв рішення № 652-р, яким визнано цю держдопомогу недопустимою для конкуренції відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

За твердженням АМКУ, у Вінниці «ВТК» конкурує з іншими перевізниками, які здійснюють автобусні перевезення пасажирів на одному й тому ж маршруті загального користування. І комунальне підприємство є суб`єктом господарювання у розумінні ст. 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

«Вибірковість надання підтримки саме для КП «Вінницька транспортна компанія», без проведення відповідного конкурсу, встановлює для нього переваги. Це призводить до спотворення конкуренції на відповідному ринку послуг із перевезення пасажирів.

Оскільки державну допомогу Компанія отримала до прийняття рішення Комітету, її було визнано незаконною, постановлено припинити та повернути», - йдеться у релізі АМКУ.

Надавач держдопомоги – міськрада - не погодилася з цим рішенням. Позиваючись до Окружного адміністративного суду міста Києва, мерія намагалася визнати його протиправним і скасувати. Отримавши відмову першої інстанції, вінницька влада подала апеляційну скаргу. 

Шостий апеляційний адміністративний суд також не задовольнив скаргу, поставивши остаточну крапку у цій справі, яка не підлягає оскарженню. Судом встановлено, що АМКУ прийняв рішення у межах повноважень, відповідно до діючих законів України.

На сайті 6ААС інформація про це рішення відсутня.

Таким чином, «ВТК» має повернути гроші до міської скарбниці. Інше питання, чи є в наявності така сума на підприємстві та які наслідки матиме таке рішення суду для містян?..

Олег Верлан

9 жовтня, 2019