За рішенням суду НАБУ провело обшуки у структурах, які називають близькими до Гройсмана

Новини Вінниці / За рішенням суду НАБУ провело обшуки у структурах, які називають близькими до Гройсмана

На підставі рішення ВАКС 1-2 грудня Національне антикорупційне бюро провело обшуки у справі про хабарі компанії «Укрбуд» у структурах колишнього прем'єра Володимира Гройсмана.

На підставі рішення ВАКС 1-2 грудня Національне антикорупційне бюро провело обшуки у справі про хабарі компанії «Укрбуд» у структурах колишнього прем'єра Володимира Гройсмана.

Про це пише головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Зазначимо, що В.Гройсман перебував на посаді прем’єр-міністра у 2015-19 роках, не був помічений у жодних корупційних скандалах. Нещодавно, за результатами соцдосліджень СГ «Рейтинг» 31% опитаних довіряють В.Гройсману, що є третім показником серед політичних лідерів держави.

Повернемося до «сенсації». У липні 2020 року детективи НАБУ викрили злочинну групу з п’ятьох осіб, яка організувала корупційну схему закупівлі для військовослужбовців НГУ квартир, непридатних для проживання.

У жовтні НАБУ повідомило забудовнику (екскінцевому бенефіціарному власнику ТОВ «Укрбуд Девелопмент») та колишньому нардепу Максиму Микитасю про підозру у привласненні 82 млн грн. держкоштів при обміні квартир для військових Нацгвардії. Його відпускали під заставу, знімали з рейсу літака, тримали у СІЗО, а 1 грудня повідомили про підозру по справі компанії «Укрбуд», а саме у наданні неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта (ч. 3 ст. 369 КК України)…

Микитась почав співпрацювати зі слідством, повернув державі 50 мільйонів та був звільнений 2 грудня. Проте, за інформацією журналістів, підозрюваний «заговорив»…

У рішенні ВАКС, зокрема, йдеться про те, що у вересні 2017 року Микитась зустрівся з прем'єром Гройсманом і пообіцяв йому хабар у вигляді передачі нежитлових приміщень у житловому комплексі «Аристократи» в центрі Києва, на вулиці Євгена Коновальця, 34. Приміщення площею приблизно 2000 квадратних метрів оцінюються на ринку не менш ніж у 2 млн доларів.

«Згідно зі свідченнями Микитася, приміщення були передані структурам Гройсмана 18 грудня 2017 року й оформлені на Юрія Гижка - підприємця з Вінницької області», - зазначає журналіст Бутусов.

Тому 1-2 грудня на підставі зазначеного рішення ВАКС Національне антикорупційне бюро провело обшуки у справі про хабарі компанії «Укрбуд» у структурах Гройсмана, що Цензор.НЕТ підтвердили джерела в САП і НАБУ.

У НАБУ на прохання прокоментувати заяву Бутусова, як передає LIGA.net, заявили, що «запитувана інформація містить таємницю досудового розслідування, і, згідно з ст.222 КПК України, не може бути розголошена».

«18.12.2017 в завуальованій формі, під виглядом укладення договору про купівлю предмета злочину, Гройсману В.Б. було надано, а останнім, за пособництва Коваленка В.Л. на ім'я Гижка Ю.П., отримана для себе неправомірна вигода в особливо великому розмірі майнових прав на нежитлові приміщення... в житловому комплексі «Аристократ», ... на суму 75 450 132,62 гривень, що становить різницю між фактично сплаченою Гройсманом В.Б. сумою грошових коштів та дійсної ринкової вартістю майнових прав на предмет неправомірної вигоди», - йдеться в постанові ВАКС.

Водночас, журналіст Владислав Сидоренко на сторінці у Facebook опублікував саму постанову.

«У розпорядженні редакції "Свободного" постанова Вищого антикорупційного суду, закритого засідання, на якому суддя дає дозвіл на обшуки і вилучення документів щодо одного з об'єктів нерухомості, які належали корпорації Укрбуд. У постанові описується, за яких обставини і де/як, приміщення в центрі Києва площею 2000 кв.м., вартістю понад 75 млн грн, були передані Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману хабар», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за версією слідства, ГУ Нацгвардії України і компанія-забудовник "Укрбуд", що належить екснардепу, уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс. За це Нацгвардія повинна була отримати там 50 квартир і 30 паркомісць. Однак, у 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Як потім встановила проведена експертиза, вартість квартир на околиці на 81 635 448 грн менша від тієї, в яку оцінили квартири на Печерську.

Усього у справі про заволодіння майном Національної гвардії України на 81,64 млн гривень підозрюються вісім осіб. Наразі розслідування завершено, сторона захисту ознайомлюється з матеріалами справи.

Чи є політичний підтекст в обшуках у «структурах» Гройсмана, стане відомо пізніше.

«Володимир Гройсман не має жодного стосунку до будь-яких корупційних діянь, а інформація з цього приводу - абсолютна брехня.

З огляду ж на те, що позавчора було оприлюднено чергові рейтинги, які показують, що довіра українців до Володимира Гройсмана зростала останні півроку і становить вже 31%, поява неправдивої інформації, яка покликана його скомпрометувати - не що інше, як початок брудної політичної кампанії», - в свою чергу написав у Facebook речник експрем’єра Василь Рябчук.

Олег Верлан

4 грудня, 2020