За рік на Вінниччині виправдали 41 людину, а майже три тисячі засудили

Новини Вінниці / За рік на Вінниччині виправдали 41 людину, а майже три тисячі засудили

На нараді-семінарі у Вінницькому апеляційному суді 14 лютого підбили підсумки роботи судів за минулий рік. Як зазначив очільник суду Сергій Медвецький, у порівнянні з 2018 роком зросла кількість справ кримінального судочинства, а цивільних справ стало менше. Однією з головних проблем він вважає дефіцит суддів та фактично «закриті» два райсуди.

На нараді-семінарі у Вінницькому апеляційному суді 14 лютого підбили підсумки роботи судів за минулий рік. Як зазначив очільник суду Сергій Медвецький, у порівнянні з 2018 роком зросла кількість справ кримінального судочинства, а цивільних справ стало менше. Однією з головних проблем він вважає дефіцит суддів та, фактично, «зачинені» два райсуди.  

Голова ВАС С. Медвецький констатував, що в судах Вінниччини нагальною є кадрова проблема: на сьогодні не здійснюють правосуддя Тростянецький та Оратівський суди, а із 176 штатних одиниць суддів області фактично зайняті лише 115. Відтак значною є кількість судових справ, які надійшли до суду для визначення підсудності (2 тисячі 540 – 2019 року порівняно з 2 тисячами 692 – 2018-ого).

У 2019 році на Вінниччині місцеві суди виправдали 41 людину, засудили ж – майже три тисячі. Загалом 2019-ого вони розглянули майже 108 тисяч справ і матеріалів.

За словами заступника голови апеляційного суду Ігоря Стадника, найбільше серед розглянутих місцевими судами справ і матеріалів стосуються кримінального судочинства: приблизно 46 тисяч. А 2018-ого їх було майже на 2,5 тисячі менше.

На другому місці – цивільні справи. Їх  розглянули майже 32 тисячі. Порівняно з 2018-им це менше майже на 2 тисячі. Збільшилася і кількість справ про адміністративні правопорушення: понад 30 тисяч. Для порівняння, 2018-ого таких розглядів було більше, ніж на тисячу.

Серед оскаржених до апеляційного суду постанов судів першої інстанції переважають справи про керування автомобілем у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

Олеся Рудницька

15 лютого, 2020