За показником індексу конкурентоспроможності Вінницю визнали сьомою в Україні

Новини Вінниці / За показником індексу конкурентоспроможності Вінницю визнали сьомою в Україні

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України» у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс та ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» представив результати другого Індексу конкурентоспроможності міст (ІКМ), на основі якого створено рейтинг 45-ти найбільших міст України за якістю ділового середовища. У загальнонаціональному рейтингу Вінниця сьома.

Програма  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна  економіка України» у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс та ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» представив результати другого Індексу конкурентоспроможності міст (ІКМ), на основі якого створено рейтинг 45-ти найбільших міст України за якістю ділового середовища. У загальнонаціональному рейтингу Вінниця сьома.

В громадській організації зазначають, що ІКМ - це аналітичний інструмент з оцінювання місцевим бізнесом умов для ведення бізнесу. Індекс - це аналітичний інструмент оцінки реалізації економічної політики в місті. Автори дослідження вказують, що застосування такого інструмента спрямовано на сприяння конкуренції між містами у створенні сприятливого бізнес-клімату. За його допомогою визначаються пріоритетні для місцевого бізнес-середовища реформи, визначаються кращі практики взаємодії місцевої влади та бізнесу, стимулюється здорова конкуренція міст та територій, обмін досвідом та поширення кращих регуляторних практик.

Звіт підготовлено за результатами аналізу статистичних та адміністративних даних зі 45-ти міст і результатами опитування 7454 керівників суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема керівників 3735 підприємств-юридичних осіб та 3719 фізичних осіб-підприємців найбільших 45-ти міст України з населенням більше 73-х тисяч осіб.

Серед обласних центрів Вінниця нині посіла п’яте місце (67,54 бали). У минулому році місто було четвертим (65,45). У 2021 році кращі показники у Хмельницького, Тернополя, Івано-Франківська та Львова.

У загальному рейтингу, де оцінювалися показники 45 найбільшим міст України, Вінниця лише сьома. Кращій результат показали також Мукачево і Бахмут.

По окремим компонентам ІКМ Вінниця потрапила до числа ТОП-6. Так, місто зайняло 3-ю позицію у категорії «Неформальні платежі та корупція», четверту – «Лідерство міської влади», п’яту – «Ресурси для розвитку», шосту – «Прозорість та відкритість даних» і «Безпека введення бізнесу».    

Детальніше зі звітом можна ознайомитися за посиланням.

Олег Верлан

6 вересня, 2021