За півтора року довіра до телемарафону «Єдині новини» впала на чверть

Новини Вінниці / За півтора року довіра до телемарафону «Єдині новини» впала на чверть

Довіра до телемарафону «Єдині новини» продовжує знижуватися. Так з травня 2022 року вона впала на 26 процентних пунктів. На 2024 рік на цей проєкт виділено 1,7 млрд грн.

«Якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник знизився до 43%. Разом з цим до 38% зросла частка тих, хто не довіряє телемарафону», - йдеться у підсумках за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4-10 грудня.

Решта 19% мають невизначене ставлення.

Водночас соціологи зазначають, що попри це, станом на зараз баланс довіри-недовіри лишається позитивним (тобто все ж таки більше тих, хто йому довіряє, ніж не довіряє).

Ті, хто не довіряє Володимиру Зеленському, значно більш критичні до телемарафону, але і серед тих, хто довіряє президенту, марафону не довіряють 29% (довіряють 52%, не визначилися – 19%). 

Кількість населення, яка довіряє «Єдиним новинам», у всіх регіонах приблизно однакова − 42-44%. Тобто менше половини з тих, хто висловився.

У КМІС вказують, що дослідження тривало 4-10 грудня, методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 200 респондентів у віці 18 років і старше.

Зазначимо, телемарафон часто критикують у медіа через рафіноване подання новин, заангажованість, вибірковість спікерів, необ’єктивність.

У бюджеті-2024 виділили кошти на телемарафон «Єдині новини» й кінематограф (залишили без фінансування Дорожній фонд і Фонд регіонального розвитку).

Марафон «Єдині новини» наступного року триватиме – держава витратить на нього 1,7 млрд грн. Більшість коштів отримають канали олігархів, які переклали фінансування своїх медіа на держбюджет.