За європейським форматом партисипації: у вінницькому парку «Хімік» завершили реконструкцію

Новини Вінниці / За європейським форматом партисипації: у вінницькому парку «Хімік» завершили реконструкцію

Найсучаснішою локацією для відпочинку у Вінниці вже називають парк «Хімік» в районі Замостя. Його облаштування завершено. Роботу перевірив міський голова Сергій Моргунов.

Нагадаємо, у 1990-х цю зону ледь не приватизував один пастор. Завдяки колишньому керівництву ВО «Хімпром», яке тихцем продало йому частину території. Своєчасно зупинили. Міськрада змушена була досягти компромісу з релігійним діячем, аби парк став комунальною власністю. А у 2010-их серед містян розпочалась дискусія щодо майбутньої реконструкції. Пропонувалось спорудити храм ПЦУ. Місцеві мешканці були проти. Тож зберегли основу парку, але модернізували. Реконструкцію стартувала у 2020-му. Нині вона завершена.

«Реконструкція парку «Хімік» від початку й до кінця виконувалася за європейським форматом партисипації. Питання облаштування цього парку підняли люди, що проживають поруч у багатоповерхівках та приватній забудові, вони й пропонували свої ідеї щодо його модернізації», - пригадав під час відвідування Сергій Моргунов.

Він наголосив, що «важливо, щоб цей парк слугував зоною релаксу для всіх мешканців мікрорайону». І справді, після реконструкції парк на Замості став невпізнаваним. Будівельники облаштували тут спортивні та дитячі майданчики, встановили модульну вбиральню та суттєво змінили концепцію парку.

«Замінили 200 метрів водопроводу для живлення мереж та фонтану, майже кілометр тепломережі, яка проходить у зеленій зоні парку та живить житлові будинки, що стоять поруч тощо. Крім того, повністю оновили освітлення - до цього потужно долучилася організація “GIZ”, яка профінансувала кабелі, футляри та інші необхідні елементи. Задля безпеки та порядку вже встановили та під’єднали до Ситуаційного центру 23 камери відеоспостереження. Оновили і вхідну групу, повністю замінили огородження та заасфальтували пішохідну частину навколо парку», — зауважив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Семенюк.

Центральна прогулянкова алея виконана з якісної плитки. Тут замість бетонного поребрика, стоїть металева пластина, закріплена з обох боків - вона міцно та надійно тримає фігурні елементи мощення.

Ключові локації, серед яких так звані «Вибух», «Розчинення» та «Реакція», теж поєднані доріжками, вимощеними плиткою. Окрім урбаністичного підходу, тут працювали з урахуванням максимального наближення до природи — по периметру парку є прогулянкові доріжки з відсіву, а також ґрунтові стежки.

У центральній частині парку зберегли водограй. Втім, з пункту споглядання він перетворився на місце зустрічей та сидіння. Проєктанти його відповідно назвали - лава-фонтан. Він уже підключений до всіх мереж і радує відвідувачів парку, а ввечері працюватиме з підсвіткою.

Одним з важливих рішень, які вплинули на просторову концепцію цієї території став демонтаж паркану з одного боку парку. Таким чином створили вільний доступ до зони відпочинку для всіх відвідувачів. Буквально на кожному кроці тут розміщені лавки для сидіння - їх 75, а також смітники.

Варто зауважити, що першочергово місцеві мешканці сприймають територію парку як «єдину зелену рекреаційну зону», яка надзвичайно цінна для них через зелені насадження. Тож тут видалили аварійні дерева, висіяли близько 40 соток газону, висадили липи та ясени, а також понад 350 кущів. Крім того, висаджували декоративні злакові трави - молінію.

«Породи дерев, які тут висаджувались, притаманні цьому місцю, тут є породна заміна”, — зазначила директорка КП «Вінницязеленбуд» Тетяна Прибиш.

Сергій Моргунов також пояснив, що опікуватися парком буде комунальне підприємство «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» спільно з «Вінницязеленбудом».