За газ взимку доведеться платити більше: як зміниться сума у платіжці

Новини Вінниці / За газ взимку доведеться платити більше: як зміниться сума у платіжці

В Україні за рік вартість блакитного палива зросла на 16%. Цього року тариф на газ не підвищуватимуть (як і до середини 2023-го), однак порівняно з минулим опалювальним сезоном суми у платіжках збільшаться.

Про це йдеться у матеріалі Obozrevatel. Так, за оцінками Держстату, якщо порівняти січень-серпень минулого року з поточним, виявиться, що газ подорожчав приблизно на 16%.

Для розуміння, у грудні 2021-го кубометр газу «Нафтогаз» продавав за 6,33 грн, а в грудні цього року – вже 7,96 грн за куб. Якщо взимку для опалення будинку використовується 200 кубів газу:

  • у грудні 2022-го доведеться заплатити 1592 грн;
  • у грудні 2021-го платили лише 1266 грн.

Тобто платіжка за газ збільшиться на 326 грн. Тут також варто враховувати, що торік в Україні ще був відкритий ринок газу – і багато українців користувалися послугами газзбутів (пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем), а не «Нафтогазом». Проте загалом така пропорція у різниці тарифів зберігається.

А ось із тарифами на опалення (централізоване) ситуація не змінилася. З минулого року практично жодне підприємство своїх розцінок не змінило. І щонайменше до середини наступного року не змінить. Здебільшого таке рішення ухвалює місцева влада, проте негласно в уряді рекомендували всім «заморозити» ціни, також ухвалено мораторій на рівні парламенту.

Тариф на електроенергію змінили з жовтня 2021 року. Його знизили для тих, хто споживає до 250 кВт-годин, і фактично збільшили для тих, хто споживає більше. За чинними правилами за кожну кВт-годину доведеться платити 1,44 грн. Якщо споживати до 250 кВт-годин на місяць, то кожна кВт*година обійдеться вже в 1,68 грн.

Олеся Рудницька

28 вересня, 2022