З-за ґрат вінницької тюрми чоловік керував групою айтішніків та шахрайською схемою

Новини Вінниці / З-за ґрат вінницької тюрми чоловік керував групою айтішніків та шахрайською схемою

В’язень з вінницької тюрми організував надприбуткову шахрайську схему, до якої залучив не тільки спільника по камері у в’язниці, але й айтішників на волі. За попередньою інформацією слідства, до складу групи входило близько 10 учасників. Спільно вони «підчищали» банківські рахунки громадян, які замовляли товар у мережі.

Як повідомляють у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області, зловмисник разом зі своїм співкамерником зламували акаунти популярних торговельних онлайн ресурсів, створювали фішингові сайти-двійники, де покупці залишали замовлення.

У подальшому, телефонуючи до покупців, зловмисники представлялись співробітниками інтернет-платформи та пропонували заповнити електронну форму для відправки товару. У такий спосіб вони отримували платіжні реквізити потерпілих та списували їх кошти на свої рахунки та електронні гаманці.

За попередньою інформацією слідства, до складу групи входило близько 10 учасників, двоє з яких відбувають покарання за вчинення тяжких майнових злочинів. Через своїх спільників засуджені отримували телефони, сім-картки паролі доступу до фішингових сайтів. Щонайменше аферисти привласнили понад 300 тисяч гривень. 

Під час проведення обшуку за місцем відбування покарання у зловмисників слідчі вилучили мобільні телефони, чорнові записи з картковими рахунками та прибутками, отриманим у такий спосіб та інші речові докази їх причетності до злочинної діяльності. 

Слідством розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій  з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває. 

Документування злочинної діяльності угруповання слідчі обласного главку поліції здійснюють за оперативного супроводу працівників Управління Служби безпеки України. 

Як вказують у пресслужбі УСБУ у Вінницькій області, щомісячний обіг нелегального бізнесу становив понад 100 тис. грн. Нелегальний бізнес проіснував більше 3-х місяців, ошуканими стала значна кількість осіб з усіх регіонів країни.

Отриманий «прибуток» від шахрайських дій зловмисники використовували на утримання кримінальних кіл. Під час проведених обшуків у пенітенціарному закладі правоохоронці виявили «чорну бухгалтерію» з прибутками-видатками і картковими рахунками різних банківських установ і засоби зв’язку.

Новини Вінниці / З-за ґрат вінницької тюрми чоловік керував групою айтішніків та шахрайською схемоюНовини Вінниці / З-за ґрат вінницької тюрми чоловік керував групою айтішніків та шахрайською схемоюНовини Вінниці / З-за ґрат вінницької тюрми чоловік керував групою айтішніків та шахрайською схемою
Макс Мельник

23 листопада, 2021