З вінницької в’язниці засуджені «продавали» дрова по всій країні. Поліція затримала 9 причетних до шахрайств

Новини Вінниці / З вінницької в’язниці засуджені «продавали» дрова по всій країні. Поліція затримала 9 причетних до шахрайств

За попередніми даними слідства до ОЗГ шахраїв входило 9 осіб. П’ять з них перебувають за гратами. Інші забезпечували «роботу» схеми на волі. Наразі правоохоронці Вінниччини знайшли докази того, що група ошукала громадян з різних регіонів на суму понад 300 тисяч гривень.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, діяльність злочинної групи викрили працівники Управління карного розшуку Вінницької області спільно з оперативним відділом Державної установи «Вінницька установа виконання покарань № 1».

Саме вінницька в’язниця перетворилась на мозковий центр аферистів. Схема була простою. Через оголошення пропонувалось купити дрова за передоплатою. Як тільки покупець перераховував частину грошей, «продавець» зникав і не виходив на контакт.   

За результатами проведення комплексу розшукових та слідчих дій оперативники встановили зловмисників, які з липня цього року ошукували жителів різних областей.

Причетними до шахрайської схеми виявилися п’ятеро осіб, віком від 22 до 43 років, які утримуються в установі виконання покарань. Також поліцейські встановили їх чотирьох спільників, мешканців Вінниччини, які перебували на волі. Пошук потерпілих осіб та продаж їм неіснуючих дров здійснювали засуджені, а кошти, здобуті злочинним шляхом, переводили в готівку їх співучасники на волі.

Жертвами шахрайських схем стали громадяни не лише Вінницької, а й сусідніх областей. Наразі слідчі задокументували тридцять епізодів їхньої злочинної діяльності.

Працівники поліції провели ряд обшуків за місцем відбування покарання засуджених та у їх спільників. Слідчі вилучили докази їх причетності до злочинної діяльності, а саме, мобільні телефони, сім картки, карти пам’яті (флешносії), банківські картки та чорнові записи.

За цим фактом слідством розпочато провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає покарання до 8 років ув'язнення.

Слідчі дії тривають. За їх результатами вирішуватиметься питання про повідомлення їм про підозру.

Макс Мельник

1 листопада, 2022