З Вінниці стартувало навчання з інтегрованого розвитку учасників спільного проєкту АМУ та GIZ

Новини Вінниці / З Вінниці стартувало навчання з інтегрованого розвитку учасників спільного проєкту АМУ та GIZ

Протягом 13 та 14  травня у Вінниця проходитиме стартова зустріч в рамках проєкту «Створення та організація діяльності навчальної мережі міст з інтегрованого міського розвитку». Він започаткований та реалізується Асоціацією міст України спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Серед учасників навчання представники 8 міст – Києва, Харкова, Житомира, Львова, Чернівців, Мелітополя, Полтави та Вінниці.

Протягом 13 та 14 травня у Вінниця проходитиме стартова зустріч в рамках проєкту «Створення та організація діяльності навчальної мережі міст з інтегрованого міського розвитку». Він започаткований та реалізується Асоціацією міст України спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Серед учасників навчання представники 8 міст – Києва, Харкова, Житомира, Львова, Чернівців, Мелітополя, Полтави та Вінниці.

Як пояснюють організатори, мета проєкту у підвищенні місцевого потенціалу вісьми міст-учасників проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» та покращенні державної і місцевої політик у сфері інтегрованого міського розвитку, обміну кращими практиками інтегрованого міського розвитку та поширенні їх на інші українські міста. У той же час Вінниця має ряд позитивних практик, якими готова поділитися з колегами. 

«Ми з GIZ співпрацюємо уже п’ять років. За цей час затвердили Концепцію інтегрованого розвитку міста до 2030 року, яка була розроблена у співпраці з GIZ. І на основі цього документу ми розробили і у цьому році прийняли Стратегію «Вінниця 3.0», у якій визначили шість пріоритетів, а візією є «Вінниця – місто магніт». Я вдячний, що GIZ нам дав дороговказ. Якщо говорити про другий етап, по якому ми співпрацюємо, то у 2019 - проєкт «Вінницька миля», «Алея 12,7», облаштування громадського простору скверу Альтмана. Також за сприяння GIZ ми працюємо над облаштуванням парку Хімік. Сподіваюся, що співпраця буде продовжена. Комплексний підхід, який нам дає співпраця із GIZ, дозволяє бачити перспективи на десятиліття вперед розвитку міста. І ми вдячні вам і містам-партнерам, адже ми у вас теж багато чого черпаємо і втілюємо кращі практики у себе», - сказав на зустрічі заступник міського голови Андрій Очеретний. 

В рамках проєкту «Створення та організація діяльності навчальної мережі міст з інтегрованого міського розвитку»  створено три робочі групи. Вони працюватимуть за напрямами: впровадження концепцій інтегрованого розвитку міст, просторовий розвиток та виклики в сфері охорони навколишнього природного середовища. 

До складу робочих груп входитимуть представники всіх міст-партнерів проєкту, громадськості, Мінрегіону, експерти-ментори в кожній сфері, іноземні експерти та інші зацікавлені сторони. Робочі групи працюватимуть упродовж трьох років, зокрема, у 2021 році кожна робоча група буде працювати в онлайн- та офлайн-форматі і проведе два дводенні засідання кожної з них у містах, які є учасниками проєкту.

«Сьогодні у Вінниці відбувається стартове засідання робочої групи з впровадження концепцій інтегрованого розвитку міст. Приємно те, що першим містом є саме  Вінниця. Це чудове місто, в яке завжди хочеться повертатися чи навіть залишитися тут. А далі ми будемо їздити до наших міст-партнерів», - розповіла представниця Житомирської міської ради Тетяна Зятікова. 

Олеся Рудницька

13 травня, 2021