З початку опалювального сезону вінничани стали більше боргувати за газ: у ТОВ "Вінницягаз Збут" пояснили причину

Новини Вінниці / З початку опалювального сезону вінничани стали більше боргувати за газ: у ТОВ "Вінницягаз Збут" пояснили причину

За спожитий у жовтні газ на Вінниччині, поки що, розрахувалося лише 41% домогосподарств. Як повідомляють у пресслужбі ТОВ «Вінницягаз Збут», за перший місяць опалювального сезону споживачі майже на 57 млн грн збільшили неплатежі за блакитне паливо.

За спожитий у жовтні газ на Вінниччині, поки що, розрахувалося лише 41% домогосподарств. Як повідомляють у пресслужбі ТОВ «Вінницягаз Збут», за перший місяць опалювального сезону споживачі майже на 57 млн грн збільшили неплатежі за блакитне паливо.

За даними компанії, станом на 1 листопада борг побутових споживачів Вінницької області склав 578 млн грн, що на 12% більше, ніж на 1 жовтня поточного року. Загалом за газ не розрахувались 150 тисяч споживачів блакитного палива області.

Найбільша заборгованість у жителів Вінниці - 40% від загальної суми боргу. Не набагато краща платіжна дисципліна в Калинівському районі (неплатежі 6,1 млн грн) та Гайсинському районі (борг 4,8  млн грн).

"У першу чергу, погіршення платіжної дисципліни пов'язане із пандемією і прийнятим у березні 2020 року закону про заходи, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19). Вінничани перестали справно платити за газ після того, як законом заборонили нараховувати пеню та штрафи за невчасну сплату за житлово-комунальні послуги. Тоді ж як «Вінницягаз Збут» без перебоїв та обмежень виконувало та продовжує виконувати усі зобов’язання з газопостачання", - наголошує директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

За його словами, ситуація з оплатою ще більше погіршилася, починаючи зі старту опалювального періоду, коли зросло як споживання енергоресурсів, так і ціни на блакитне паливо.

"Ми знаємо, що серед боржників є чимало людей, які реально втратили роботу і джерела доходів під час карантину. А тому, з розумінням відносимось до наших клієнтів та пропонуємо їм реструктуризацію боргу",- зауважує Василь Сопільник.

Оформити договір реструктуризації можна в Центрі обслуговування клієнтів. З початку карантину таких угод укладено близько 40.

У ТОВ "Вінницягаз Збут" нагадують, що, при оплаті за абонентською книжкою споживач має сплатити за газ не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, а при оплаті за рахунком постачальника — не пізніше 5 робочих днів з моменту отримання рахунку.

При цьому не обов’язково чекати паперового рахунку. Завантажити рахунок та сплатити за газ можна у зручний час за допомогою онлайн-сервісів 104: через Особистий кабінет на сайті 104.ua; чат-бот 7104ua у месенджері Viber; мобільні додатки 104 Mobile та 104 Mobile Light.

Сергій Маламура

17 листопада, 2020