З квітня вінничани можуть підписувати угоди з сімейними лікарями, яких на Вінниччині не вистачає

Новини Вінниці / З квітня вінничани можуть підписувати угоди з сімейними лікарями, яких на Вінниччині не вистачає

Вже з 1 квітня вінничани повинні підписати декларації (угоди) зі своїми сімейними лікарями, аби для них меддопомога на первинній ланці була безкоштовною. Про це повідомила директор департаменту охорони здоров'я вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович. За її словами лікаря кожен обирає сам за власним вподобанням.

Вже з 1 квітня вінничани повинні підписати декларації (угоди) зі своїми сімейними лікарями, аби для них меддопомога на первинній ланці була безкоштовною. Про це повідомила директор департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович. За її словами, лікаря кожен обирає сам за власним вподобанням.  

" Пацієнт повинен нести відповідальність за своє здоров'я сам, тому потрібно забувати про те, що лікар буде приходити і про щось просити. Кожен із нас має прийти в свій центр первино-санітарної допомоги, або в амбулаторію загальної практики там, де проживає, і укласти договір із лікарем. А, можливо, хтось хоче взагалі на іншому кінці міста обслуговуватися, бо там є гарний лікар, якому він довіряє. Декларація одна, і ви не можете одночасно обслуговуватися у двох сімейних лікарів", - каже Людмила Грабович.

Слід зазначити, що не потрібно відкладати у"довгий ящик" підписання декларації, аби встигнути обрати собі лікаря. Адже в області є дефіцит медиків.

"У Вінницькій області укомплектованість лікарями загальної практики сімейної медицини становить 81% від потреби, а середнім медперсоналом - 102%". – каже посадовець.

За її словами подбати про те, щоб сімейний лікар був в тій чи іншій громаді, має керівник ОТГ. Для цього необхідно забезпечити житлом фахівця та створити належні умови роботи.

До речі, на медичні послуги у перерахунку на одного вінничанина держава виділятиме 370 грн. на рік. Але сума буде збільшуватися.

" За ці гроші пацієнт отримує консультації та безкоштовне обстеження у сімейного лікаря", - наголосила Людмила Грабович.

Якщо ж пацієнт не укладає декларацію із сімейним лікарем, то він сам оплачуватиме свої медичні послуги. Посадовець додала, що медичні заклади первинної ланки Вінниччини до кінця 2018 року мають бути перепрофільовані у некомерційні комунальні підприємства, інакше держава їх не фінансуватиме.

"В першому півріччі вони мають стати комунальними підприємствами, некомерційними, тобто неприбутковими, що має бути прописано в їхньому статуті. Тоді ці заклади будуть фінансуватися з субвенції державного бюджету. Якщо вони не перетворяться на комунальні заклади - не будуть фінансуватися з державного бюджету. У такому випадку місцева влада сама фінансувати лікарні по всіх напрямках. Це і заробітна платня,  і комунальні послуги, і медикаменти, і різні види інших послуг", - пояснила Людмила Грабович.