З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітика

Новини Вінниці / З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітика

Вінниця серед лідерів країни у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Наразі зареєстровано таких 730 господарів власного житла, або 35% від усього житлового фонду міста. Однією із основних переваг новоствореного ОСББ є право на проведення одного елементу капремонту (дах, утеплення, комунікації тощо) на умовах 70% співфінансування вартості робіт і матеріалів міськрадою, а для будівель, збудованих до 1970 року – капремонт двох елементів будівлі.

Вінниця серед лідерів країни у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Наразі зареєстровано таких 730 господарів власного житла, або 35% від усього житлового фонду міста. Однією із основних переваг новоствореного ОСББ є право на проведення одного елементу капремонту (дах, утеплення, комунікації тощо) на умовах 70% співфінансування вартості робіт і матеріалів міськрадою, а для будівель, збудованих до 1970 року – капремонт двох елементів будівлі.

Не відстають від бажання ефективного управління власники помешкань розміщених навколо Вінниці. Житло за містом приваблює своєю ціною і меншою «загазованістю» середовища. Наразі, найдешевші квартири у «Затишній фазенді», що у Стрижавці. Вони коштують від 11 500 гривень. Вже здано 3 секції, цьогоріч закінчують четверту.

Вартість послуг місцевого ОСББ становить 5 гривень з метру площі. Така ж ціна послуг ОСББ у агрономічанському будинку «КАСКАД-12». В Агрономічному також утворено об’єднання співвласників у новому житловому комплексі «СОФІЯ», щоправда, кінцеву ціну оплати ще не встановлено.

Окремою витратою для жителів тут може стати потреба оплати суборенди землі під своїми квартирами, бо на сьогодні цю ділянку орендує у сільради ГО «Вінницька районна федерація футболу», керівником якої є Олександр Мельник. Федерація планувала збудувати тут стадіон, але не спромоглася, відтак мета подальшої оренди цієї ділянки громадською організацією є незрозумілою.

Вінницько-хутірський комплекс «Сімейний» вже наполовину заселений, але ОСББ тут не створили, а мешканці користуються послугами обслуговуючої компанії, яка править тариф за послуги 3,8 гривень з квадратного метру житла. Вартість нерухомості тут стартує від 13800 грн.

Найменші тарифи на утримання серед приміських ОСББ належить зарванецькому об’єднанню «Одеська 3». Тут встановили тариф у розмірі 3,5 гривень для корпусів із ліфтами і 2,5 гривень в інших, хоча планують тариф урівняти.

По ОСББ «Барський» жителі також погодили тариф у 3,5 гривень за метр. За словами голови ОСББ Олега Чорного, на сьогодні коштів достатньо для утримання території навколо будинку та під’їздів у порядку. Олег має досвід  управління десятирічним багатоквартирним будинком у Вінниці по вулиці Келецька, 130А – одного із зразкових ОСББ міста, де лише цьогоріч встановлено сучасні вуличні тренажери, проведено утеплення цокольних приміщень, встановлено додаткове відео спостереження і готується до відкриття тенісна зала.

Будинки у мікрорайоні «Барський» є новими і капремонтів не потребують. У мікрорайоні два роки тому була викопана криниця для водозабезпечення жителів будинку по вулиці Пляжна, а цьогоріч встановлено насос, що дозволяє мати альтернативу послугам КП «Вінницяоблводоканал», також встановлено кілька альтанок і дитяча пісочниця.

Жителям мікрорайону надаються послуги автоматів питної води «Долина-Плюс». На рахунку ОСББ «Одеська 3» вже накопичено більше 80 тисяч гривень, які планують використати на ремонт у під’їздах, а за 60 тисяч ОСББ «Одеська 3 (4,5,6 корпуси)» встановлять відеоспостереження.

ОСББ «Барський» потребує облаштування додаткового зовнішнього освітлення вулиці. Також ведуться роботи над відкриттям у мікрорайоні медичного кабінету, дитячої кімнати площею 100 кв м і бібліотеки.

Між тим, мешканці мають незначну заборгованість за послуги ОСББ. Зі слів жителів, роботою ОСББ вони задоволені, хоча мають власні пропозиції, тому 1 жовтня планують провести чергові збори. Забудовник мікрорайону теж доклав багато зусиль для створення комфортного простору, адже сприяв відкриттю продуктового магазину, аптеки, піцерії. Незабаром тут будуть доступні також послуги «Нової пошти», а жителі для зручності отримують Єдиний рахунок за комунальні послуги.

Окремим болючим питанням мікрорайону «Барський» є потреба забезпечення додаткового регульованого пішохідного переходу до вулиці Стельмаха, що у Вінниці. Адже з 2017 року подано десятки звернень, петицій від жителів, обласних і народних депутатів до Вінницької міськради, яка має погодити проект переходу.

Екс-депутат місцевої сільради, заступник голови ГО «Право молоді» Юрій Краківський регулярно допомагає у вирішенні інфраструктурних питань мікрорайону, які виникли здебільш через відсутність якісного просторового планування. Адже за хаотичної забудови майбутні мешканці приміських житлових кварталів стають «заручниками» ситуацій, при яких виникають труднощі з транспортом, відсутністю місць для дітей у найближчих дошкільних і шкільних закладах та багато іншого. Юрій також був одним із ініціаторів розробки місцевої Програми підтримки об’єднань співвласників житла для проведення заходів з енергомодернізації.

Загалом, об’єднання співвласників – це світова практика, яка вже доказала свою ефективність і дозволяє реалізувати природне бажанням кожного українця бути господарем у своїй оселі, а не «совєцкім утриманцем на шиї у держави». Окрім того,  на сьогодні відсутні зобов’язання у органів влади на прибирання та ремонт у багатоквартирних будинках за рахунок бюджету, тому, обираючи той чи інший тариф, жителі мають право вимагати на отримання обумовлених якісних послуг.

Новини Вінниці / З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітикаНовини Вінниці / З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітикаНовини Вінниці / З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітикаНовини Вінниці / З якими проблемами стикаються у приміських ОСББ поблизу Вінниці? Порівняльна аналітика
Олеся Рудницька

24 вересня, 2020