З днем народження, гривно! Про надбання нацвалюти за 24 роки життя

Новини Вінниці / З днем народження, гривно! Про надбання нацвалюти за 24 роки життя

Сьогодні, 2 вересня українці святкують День народження національної валюти. За терновий шлях свого існування з 1996 року гривна відчула усі негаразди та потрясіння фінансово-економічної системи, втрачала та зміцнювалася, конкурувала з іншими та змінювала обличчя.

Сьогодні, 2 вересня українці святкують День народження національної валюти. За тернистий шлях свого існування з 1996 року гривна відчула усі негаразди та потрясіння фінансово-економічної системи, втрачала та зміцнювалася, конкурувала з іншими та змінювала обличчя.

Лише згадаємо, з чого все починалося. НБУ у 1996-му гривнею замінив купоно-карбованці, які настільки «деградували» за часи президентства Леоніда Кравчука, що українці вважали себе «мільйонерами», а гроші починали носити хіба що не валізами.

З появою нової валюти за 100 гривень можна було придбати $55 або 4 грами банківського золота (через 24 роки ці грами коштують $260 чи 7150 грн.).

За 24 роки банкнотно-монетний ряд гривні істотно змінився. Кількість номіналів скоротилося з 17 до 13. Зокрема, в жовтні 2019-го з обігу зникли монети номіналом 1, 2 і 5 коп. Протягом трьох років їх можна обміняти у відділеннях банків. У той же час магазини дрібноту не приймають, а суми у чеку округлюють.

Поступово зникнуть монети номіналом 25 коп. Їх вже перестали карбувати, одночасно гроші залишаються законним платіжним засобом в Україні. Згодом в обігу залишаться виключно 10 і 50 коп.

Крім того, НБУ вирішив відмовитися від паперових купюр номіналом 1, 2, 5 і 10 грн. Таке рішення вимушене - банкноти дрібних номіналів швидко зношуються. Щоб замінити їх, 27 квітня 2018 року в обігу з'явилися металеві 1 і 2 грн. Монету номіналом 5 грн ввели 20 грудня 2019-го. В цьому році в червні українці побачили металеві 10 грн. Паперові гроші відповідних номіналів банкнотно-монетний двір НБУ друкувати перестав. У той же час вони будуть залишатися в зверненні до природного зносу.

У 2020-му Національний банк завершив перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні. Він тривав з 2014 року. За цей час в обігу з'явилися більш надійні і захищені від підробок банкноти. Крім того, в жовтні минулого року в обіг ввели купюру найбільшого номіналу - 1000 грн. На лицьовій стороні зображений портрет вченого Володимира Вернадського. На зворотному - будинок президії Національної академії наук України.

В кінці лютого 2020-го з'явилися оновлені 200 грн.

У готівковому обігу, як свідчать дані НБУ, на початок квітня перебувало 424,2 млрд грн. Банкнот - на 421,4 млрд грн, монет - на 2,7 млрд грн. На одного українця припадає 67 банкнот і 184 монети. У той же час громадяни поступово переходять на безготівкові розрахунки.

Олеся Рудницька

2 вересня, 2020