З 1 вересня лікарняні – лише в електронному вигляді

Новини Вінниці / З 1 вересня лікарняні – лише в електронному вигляді

E-лікарняний або ж офіційно «електронний листок непрацездатності» – це документ, який прийшов на заміну паперовому лікарняному. З 1 вересня цього року листки непрацездатності реєструватимуть лише в електронному вигляді, а тому варто знати, як саме відбувається оформлення цього документа.

E-лікарняний або ж офіційно «електронний листок непрацездатності» – це документ, який прийшов на заміну паперовому лікарняному. З 1 вересня цього року листки непрацездатності реєструватимуть лише в електронному вигляді, а тому варто знати, як саме відбувається оформлення цього документа. 

Як зазначили фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області, формується е-лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Цей реєстр веде Пенсійний фонд України.

В е-лікарняний вносять таку інформацію:

  • номер запису в реєстрі;
  • посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров’я;
  • посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;
  • посилання на запис про суб’єкта господарювання в Реєстрі суб’єктів господарювання у галузі охорони здоров’я;
  • дата і час формування медичного висновку;
  • суть медичного висновку лікаря;
  • термін дії медичного висновку.

Обмін цією інформацією здійснюється між Закладом охорони здоров’я, Національною службою охорони здоров’я України, Пенсійним фондом України, а користуються інформацією Фонд соціального страхування, Держпраці, роботодавець та працівник.

Відомості з електронної системи охорони здоров’я надходитимуть в режимі реального часу (он-лайн). Лікар, який відкриває лікарняний лист, робить це в електронній системі і підписує його своїм електронним підписом. На підставі висновку лікаря в Реєстрі формується запис з унікальним номером – єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. З цього моменту можна вважати, що електронний листок непрацездатності існує. Такий лікарняний є підставою для нарахування виплат.

Отримати інформацію про електронний листок непрацездатності роботодавець може на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього роботодавець або бухгалтер підприємства за допомогою електронного кваліфікованого підпису спочатку має зайти в електронний кабінет страхувальника на зазначеному порталі. Далі в розділі «Електронний реєстр листків непрацездатності» за допомогою податкового номеру фізичної особи працівника можна отримати відповідну інформацію.

Варто зазначити, що роботодавець може отримувати інформацію з Реєстру щодо працівника за період перебування з ним в трудових відносинах. Тобто роботодавцю буде доступна інформація про співробітників, які працюють у нього за основним місцем роботи, зокрема: номер лікарняного, дата відкриття, дата закриття, ІПН застрахованого, ПІБ застрахованого.

Роботодавець формує заяву-розрахунок на фінансування коштів від Фонду соціального страхування (ФСС). Інформація автоматично передається до ФСС.

Подивитися інформацію про е-лікарняний може і сам працівник на порталі електронних послуг через свій особистий електронний кабінет. Роздруковувати електронний лист непрацездатності працівнику не потрібно, адже всі необхідні відомості будуть доступні і для роботодавця. 

Важливо: при внесенні інформації до Реєстру лікар повинен внести до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в ЄДР. Тому роботодавці мають проінформувати своїх працівників про податковий номер підприємства.

Сервіс буде надаватись зареєстрованим користувачам, які увійшли на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою електронного кваліфікованого підпису.

Які ж основні переваги від запровадження е-лікарняного:

  • спрощення оформлення лікарняних;
  • скорочення часу від оформлення документа до нарахування допомоги;
  • унеможливлення зловживання під час обігу листків непрацездатності.

Переведення лікарняних в електронний вигляд – це зручно як для медичних працівників, так і для пацієнтів.

Пропонуємо до перегляду також відео Академії Національної Служби охорони здоров’я України – за посиланням.

admin

25 серпня, 2021