Ювілейний джазовий фестиваль у Вінниці вразить величезною кількістю концертів, арт-проєктів та сюрпризів

Новини Вінниці / Ювілейний джазовий фестиваль у Вінниці вразить величезною кількістю концертів, арт-проєктів та сюрпризів

Почути найкращий джаз від українських та світових музикантів! Закохатися у фантастичну атмосферу! Відкрити нову Вінницю і побачити, як міжнародний аеропорт перетвориться на джазовий хаб! З 1 по 3 жовтня зможуть всі вінничани на гості міста на ювілейному XXV міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

Почути найкращий джаз від українських та світових музикантів! Закохатися у фантастичну атмосферу! Відкрити нову Вінницю і побачити, як міжнародний аеропорт перетвориться на джазовий хаб! З 1 по 3 жовтня зможуть всі вінничани на гості міста на ювілейному XXV міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

Срібний ювілей найстарішого джазового фестивалю незалежної України вражатиме величезною кількістю концертів, арт-проєктів та сюрпризів, сяючи для кожного, чиє серце починає битися сильніше, коли звучить головна музика свободи – Джаз!

Магія етноджазу і найсучасніші експериментальні тренди, соул і фанк, золоті стандарти і блюз, яскравий польський і фірмовий американський джаз – глядачів чекає музика на будь-який смак!

А в унікальному «Джазовому порту» можна буде відчути себе у справжньому «порталі часу» й побачити, як від 90-х до сьогодні зароджувалась і розвивалась джазова музика у Незалежній Україні.

VINNYTSIA JAZZFEST-2021 – дійсно Must See & Must Feel цієї осені!

- Наш «Джазовий порт» здивує всіх давніх джазоманів і стане незабутньою подією для молоді, що тільки відкриває для себе безмежну красу джазу, - зазначає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков . – Як і належить кожному аеропорту: всіх глядачів чекає атмосферна реєстрація на концертні рейси, «Джазове Duty Free» з раритетними дисками, платівками і сувенірами, багато креативних арт-просторів і зона відпочинку, де за запашною кавою, джазовими напоями і смаколиками всі зможуть поділитися яскравими враженнями, які неодмінно подарує ювілейний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST.

- Завдяки підтримці Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму, Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, обласної та міської влади на чолі з Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим й усіма партнерами, програма і склад зіркових учасників фестивалю дуже потужний! – зазначає продюсерка VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. - Кожний концерт не буде схожим на попередній! Різні жанри та різні емоції зіллються у феєричну палітру відчуттів, що зігріють і запалять серце кожного глядача. 

Головні події фестивалю

* На грандіозному відкритті VINNYTSIA JAZZFEST 1 жовтня о 19:00 у театрі імені Садовського глядачів чекає феєрія бродвейського мюзиклу «Сімейка Аддамсів» литовських постановників і Національної оперети України.

* 2-3 жовтня у Вінницькому аеропорту 7 ексклюзивними концертами вражатимуть кращі джазові музиканти України, Ізраїлю, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани і США.

* З проєктом «Телепортація» дебютує Всеукраїнський молодіжний сесійний джазовий бенд, що був створений у рамках проєкту «Джазова Не Школа» програми NORD Українського культурного фонду.

* У холі Вінницької міської ради та у аеропорту триватимуть фотовиставки раритетних світлин «Джазова Україна» і «Джазові емоції Вінниці». Відкриття фотовиставки «Джазові емоції Вінниці» відбудеться 27 вересня о 16.00 у мистецькому просторі Вінницької міської ради.

* У новаторському коворкінг-проєкті «Джазові сніданки» всі бажаючі зможуть дізнатися секрети успіху українських музикантів та  зірок світового джазу під час невимушеного спілкування за філіжанкою кави.

* Традиційно напередодні фестивалю нові таланти й імена відкриє IX Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на призи Вінницького міського голови.

* А особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу». У короткометражних фільмах та виданні, що вийде українською та англійською мовами, буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України. Партнери проєкту: Український інститут, Український центр культурних досліджень і Jazzography in UA.

Сюрпризи програми: мюзикл і концерти на будь-який смак!

За традицією, що була започаткована на VINNYTSIA JAZZFEST три роки тому, фестиваль відкриє феєричний мюзикл.

1 жовтня о 19:00 у Вінницькому театрі ім. Садовського всіх чекає культова «Сімейка Аддамсів» і захват з найперших акордів!

Улюблена історія мільйонів, магічна музика, виняткові декорації та оригінальні костюми, неймовірна кількість пісень, гумору і танцювальних постановок! Бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» литовських постановників і Національної оперети України всім нагадає, що головне у житті – сім’я. Це виняткова феєрія, яку дійсно варто побачити кожному!  Режисер-постановник - Кестутіс Стасіс Якштас. Диригент-постановник - народна артистка України Оксана Мадараш.

Концерти у Вінницькому аеропорту 2 жовтня о 18:00 відкриє проєкт «Телепортація».

Це буде гучний дебют Всеукраїнського сесійного молодіжного джазового бенду, до складу якого увійшли найкращі джазові музиканти віком від 14 до 25 років з Одеси, Харкова, Дніпра, Херсона, Києва, Львова, Чернівців, Черкас, Полтави, Хмельницького, Кривого Рогу, Сєвєродонецька, Пироговичів, с. Товтри, Могилів-Подільського і Вінниці.

На концерті разом із джазовою надією України виступлять зіркові солісти: легендарний американський співак Рей Браун-молодший, один із найкращих саксофоністів світу, маестро Роберт Анчиполовський з Ізраїлю і талановита вінницька співачка Оксана Славна.

Диригент і музичний керівник проєкту Євген Попель розповідає перші деталі:

- Наша програма «Телепортація» – це поєднання енергії джазових епох. Це синергія молодості та зірок джазу. Саме в цій взаємодії народжується нова джазова генерація України. Завдяки підтримці Українського культурного фонду ми маємо не лише об’єднати різні епохи. Ми об’єднуємо Україну, зібравши молодих джазових виконавців зі всіх куточків держави, що у подальшому обов’язково вплине на формування джазового ринку та його інтеграції у світовий культурний простір.

Вечірній концерт 2 жовтня, що розпочнеться о 20:00, складатиметься з двох відділень і проєкту POLISH JAZZ NIGHT.  

 

 У першому відділенні з проектом «Nordic Adventure» виступить Тріо Олексія Петухова з Одеси.

Коли говорять «одеський джаз» – мають на увазі саме Олексія Петухова, який є одним із найбільш пізнаваних та затребуваних джазових піаністів України. На концерті з Олексієм Петуховим гратиме знаменитий контрабасист Валерій Буримченко і  барабанщик Олексій Чубко.

Разом вони здивують всіх яскравою мозаїкою таланту і драйву.

 Героями другого відділення вечірнього суботнього концерту стануть дивовижна українська співачка вірменського походження Лаура Марті і культовий JAZZ in KYIV Band на чолі з легендарним Олексієм Коганом, який є особливою постаттю в історії українського джазу і Вінницького джазового фестивалю зокрема.

На концерті всі глядачі побачать, як чудово улюблений радіоведучий, джазознавець і організатор найбільших фестивалів в Україні - грає на бас-гітарі. Окрему насолоду подарує гра інших учасників бенду: відомого продюсера і піаніста Володимира Камінського, саксофоніста і викладача Артема Менделенка, одного з топових джазових гітаристів України Михайла Менделенка та барабанщика, композитора і аранжувальника Валерія Волкова.

 У рамках проєкту POLISH JAZZ NIGHT  ввечері у суботу виступлять спеціальні гості з Польщі – віртуозний саксофоніст Дарек Рубіновський і жіночий квартет O.N.E.

Дарек Рубіновський – польський саксофоніст і композитор, який не боїться викликів! Його енергійний, чуттєвий, іноді шалений стиль приголомшує! Його музика - це надзвичайно потужний саунд зі сталевим характером, як у Джона Колтрейна.  Дарек Рубіновський є учасником Szymon Klima Quintet і співзасновником групи SKICKI SKIUK, з якою записав альбом «ChraRuMiMia» у студії Лешека Можджера.

Жіночий квартет O.N.E. - знаменитий  польський колектив, історія та стрімкий злет якого розпочався у 2015 році. Учасниці колективу - Домініка Русиновська (скрипка), Пауліна Атманська (піаністка та композиторка), Каміла Драбек (контрабасистка і композиторка) , Патриція Вибранчик (ударні) - є лауреатками найпрестижніших міжнародних конкурсів.

Серед знакових виступів O.N.E. - участь у фіналі фестивалю «Industriada» – гігантському мультимедійному шоу Kobiety Grają Industrię на шахті у Рибнику, відзнака на жіночому джазовому фестивалі у Гдині та спеціальна нагорода на джазовому фестивалі Крокус у Єленя -Гурі.

Фінальний день VINNYTSIA JAZZFEST 3 жовтня розпочнеться о 18:00.

У першому відділенні магією етноджазу буде вражати гурт «ShockolaD» (Україна - Польща), Дарек Рубіновський і яскрава співачка Дана Винницька.

ShockolaD – один із найуспішніших українських проєктів, що працюють у жанрі world music. Їхня творіть – це надзвичайне переплетення енергій народних музик з різних континентів, світів і епох: українського фольку, американського джазу, блюзу й сучасної електроніки. Музиканти поєднують речі, які здаються непоєднуваними, і роблять це настільки природно, що кожен їхній концерт пронизаний глибокими емоціями та обміном енергією між гуртом та аудиторією. Засновники гурту - Ігор Гнидин і Анастасія Литвинюк. 

У другому відділенні першого недільного концерту запалюватиме OLD FASHIONED BAND – яскравий джазовий бенд, що об’єднав музикантів із Нігерії, Анголи, Гани та України. Це блискучий бенд, у який просто неможливо не закохатися! Їхній запал та драйв з найперших секунд концерту скоряє серця всіх глядачів! Улюбленці джазової публіки на VINNYTSIA JAZZFEST-2021 презентують свій винятковий проект «BEST of SOUL».

Фінішує фестиваль 3 жовтня о 21:00 концертом  єдиного сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рея Брауна-молодшого (США) і знаменитого Тріо Андрія Арнаутова.

Рей Браун-молодший - неперевершений джазовий і блюзовий співак, що ріс і виховувався в оточенні справжніх «джазових титанів»: Оскара Пітерсона, Луїса Белсона, Дюка Еллінгтона, Нат Кінг Коула і Френка Сінатри. Його свободу у співі, імпровізації, вміння грати всіма барвами свого голосу і фірмову, чисто американську манеру треба чути! Його чарівний голос звучить надзвичайно тепло, з неповторною «чорною» інтонацією, начебто переносячи у знаменитий джазовий клуб Cotton 1930-х років.

Андрій Арнаутов - один із найвидатніших українських джазменів, музикант і композитор, віртуозний джазовий контрабасист, якого за кордоном знають як Andrew Valentine. У США він виступав з ключовими зірками джазу, викладав музику на Ямайці, де співпрацював з головою «Інституту Боба Марлі» Естором Блеком. У складі Тріо Андрія Арнаутова у Вінниці заграє відомий український барабанщик і композитор Олег Марков та знаменитий український джазовий піаніст і композитор Юрій Середін.

«Чартерні програми» фестивалю

Щоб вінничанам і гостям міста було зручно доїхати у дні фестивалю до Вінницького аеропорту та по завершенні концертів повернутися назад у Вінницю, запущено «чартерні програми».

Учасники «чартерів» побачать всі концерти фестивального дня (квитки включено!), а також матимуть зелений коридор проходу на концертний рейс - окрему стійку реєстрації в аеропорту.

Зареєструватися на чартери можна до 30 вересня.

Вартість чартерів – 250 гривень (ціна за проїзд в обидві сторони і квитки на всі події фестивального дня).

Великі сучасні, комфортабельні автобуси будуть виїжджати* з кінцевої зупинки трамваю № 4 на Західному автовокзалі (Барське шосе).

       2 жовтня, чартер А - виїзд о 17:00 (повернення у Вінницю - о 23.40 на Залізничний вокзал)

       3 жовтня, чартер B - виїзд о 17:00 (повернення у Вінницю - о 23.40 на Залізничний вокзал)

*Перевезення здійснюється ФОП Ходацький А.В. (Ліцензія на здійснення пасажирських перевезень №240 від 06.06.2019 видана Державною службою України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

Інформаційний центр VINNYTSIA JAZZFEST – у центрі Вінниці

Під час кожного концерту фестивалю кількість місць буде з урахуванням карантинних обмежень, що діятимуть у Вінниці станом на 1-3 жовтня.

Дізнатися вичерпну інформацію, а також придбати «чартери» та квитки на мюзикл і концерти VINNYTSIA JAZZFEST-2021 можна:

1) на офіційному сайті фестивалю http://jazz.vn.ua  

2) на сайтах https://afisha.vn.ua і http://bilet.vn.ua

3) у інформаційному центрі фестивалю, що діє у центрі Вінниці по вул. Театральна, 15 (1 поверх, оф. 102). Час роботи інфо-центру: з 14:00 до 19:00.

4) у касах «Афіша Вінниці»: у театрі ім. Садовського, Будинку офіцерів, «Магігранді», Вінницькій обласній філармонії, «Універмазі» (ліве крило), тур-клубі «Бідняжка» (вул. Соборна, 7), рок-магазині «Мобі Дік» (вул. Матроса Кішки, 7а), креативному просторі «CHERDAK» (вул. Соборна, 24).

5) Телефон фестивалю (067)369-00-25.

 

Офіційні сторінки VINNYTSIA JAZZFEST

Офіційний сайт фестивалю:  http://jazz.vn.ua

Офіційна сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/vinnytsia.jazzfest

Instagram: https://www.instagram.com/vinnytsia.jazzfest

admin

13 вересня, 2021