Юрій Власов: «Наприкінці року природа має нас приємно здивувати температурою»

Новини Вінниці / Юрій Власов: «Наприкінці року природа має нас приємно здивувати температурою»

Якщо раніше суспільство бентежили кліматичні зміни, зокрема глобальне потеплення, то, зважаючи на очікуваних дефіцит газу та анонсовані обмеження з опаленням взимку, здається, що всім більше хочеться теплої зими. Директор Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Власов наголошує на тому, що за прогнозами кожного місяця середня температура буде вищою за середньостатистичну. Втім, влітку чекати на аномальну спеку не слід, а от грудень прогнозується незвично теплим.

- За спостереженнями синоптиків, у Києві червень назвали рекордно спекотним. Чи можна таке сказати про Вінницю?

- Найспекотнішим червень на Вінниччині не був, хоча температура наближалась до рекордів. Приміром, у Могилеві-Подільському реєстрували +35 градусів при абсолютному рекорді у 38°C.

Щодо Вінниці. На жаль, на даний час – з кінця лютого - у зв’язку із загрозою життю співробітників у Вінницькому аеропорту спостереження припинено.

- Якою буде друга половина літа?

- Загалом спекотною. У середньому в липні очікується від 19,7 до 21,7 градусів. Це на 1 градус вище норми. А от опадів передбачається менше – лише 40-70% від норми. У серпні температуру очікуємо у межах норми – 18,3-20,3°C (норма – 19,4). Опадів буде або як зазвичай, або навіть трохи більше (90-130%). До середини вересня у нас триває метеорологічне літо, так от, середню температуру очікуємо на 1,5-2 градуси вище норми (14,6-16,6°C). Однак, прогнозуємо дефіцит опадів (50-80% від норми).

- Посуха в окремих районах суттєво знизить врожай зернових? Аграрії так кажуть...

- За нашими прогнозами теж буде менше, особливо озимої пшениці. На жаль, рекордів не варто очікувати.

- Уряд попереджає про те, що з початком опалювального сезону слід розраховувати на те, що температура в оселях буде нижчою, ніж зазвичай. Осінь і зима очікуються холодними, чи варто сподіватися на приємні сюрпризи природи?

- Відносно. Наразі можу казати про те, що є прогноз по грудень, але можна казати, що наприкінці року природа має нас приємно здивувати. У жовтні середня температура +8,4-10,4°C (на 1,3°C вище норми), у листопаді – +3,4-5,4°C (на 2 градуси вище), у грудні – від +0,1 до 2,1°C, що на понад 3 градуси вище норми. Тому ми очікуємо і теплу осінь, і теплий початок зими.