Юрій Власов: «Через пару років будемо прогнозувати опади з точністю до 100 метрів. Скажемо, що у Вінниці на Соборній падатиме дощ, а на П'ятничанах – ні»

Новини Вінниці / Юрій Власов: «Через пару років будемо прогнозувати опади з точністю до 100 метрів. Скажемо, що у Вінниці на Соборній падатиме дощ, а на П'ятничанах – ні»

До кінця вересня на Вінниччині передбачається метеорологічне літо зі спекотною погодою, а от опадів буде менше, ніж в інші роки. Це узагальнений прогноз. Проте, за словами керівника Вінницького обласного центру з метеорології Юрія Власова, за кілька років наші синоптики зможуть прогнозувати дощ з похибкою у 100 метрів, тобто не загалом по місту, а в конкретному мікрорайоні чи вулиці. Під встановлення відповідної техніки вже підібрали приміщення.

До кінця вересня на Вінниччині передбачається метеорологічне літо зі спекотною погодою, а от опадів буде менше, ніж в інші роки. Це узагальнений прогноз. Проте, за словами керівника Вінницького обласного центру з метеорології Юрія Власова, за кілька років наші синоптики зможуть прогнозувати дощ з похибкою у 100 метрів, тобто не загалом по місту, а в конкретному мікрорайоні чи вулиці. Під встановлення відповідної техніки вже підібрали приміщення.

«Незабаром і в нас торнадо фіксуватимуть. Колись шуткували, що лимони будемо вирощувати. Все до того йде»

- Юрію Миколайовичу, погода на початку 2021 року «вразила» вінничан. Чи фіксували метеорологи кліматичні аномалії?

- З 1970-их років на земній кулі почалося потепління. Якщо до того розраховували 80-річний кліматичній період, то у зв’язку з прискоренням змін клімату, Всесвітня метеорологічна організація обмежила період 30 роками.

Таким чином, кліматологи визначили умовно перший такий період з 1961-го по 1990 рік, з а з 1991-го по 2020-ий – другий. Сьогодні ми можемо аналізувати, як змінювалась середньомісячна температура та сума опадів у Вінниці.

Схеми чітко демонструють, що температура збільшилася на 1,2 градуси, що дуже багато, а кількість опадів зменшилася, особливо влітку.

Спочатку кліматологи усього світу наголошували, що до 2050 року ні в якому разі не можна допустити підвищення температури у планетарному масштабі на 2 градуси, а на прикладі Вінниці ми бачимо перевищення темпів потепління.

Нещодавно у Чехії був торнадо. Це звичайне явище для тропіків та субтропіків. А Чехія поруч… Там такий же клімат як в Україні. Не виключаю, що через зміни клімату незабаром і в нас торнадо фіксуватимуть. Колись шуткували, що лимони будемо вирощувати. Все до того йде…

Зазвичай, коли передбачається швидкість вітру 15-20 км/год., ми об’являємо штормове попередження, а під час торнадо у субтропіках швидкість перевищує 100 км/год.

В нас падав град розмірами з яйце. Це теж передвісник зміни клімату. Тому слід починати готуватися до того, що такі явища будуть звичайними.

Що робити? Переймати досвід в американців, вони звикли до торнадо, вміють їх прогнозувати, рятувати людей.

- Припустимо «чеський» торнадо пронісся над опосередкованим сільським населеним пунктом Вінницької області. Якими б були наслідки?

- Судячи по тому, які будиночки у наших селах, то відсотків 80 були б зруйновані. І не тільки дахи, а й стіни. Щодо решти споруд та насаджень, навіть не казатиму.   

- Потужні зливи травня-червня не вважаються рекордними?

- У травні випало дві місячні норми. А в червні випало лише 95% від норми. Жодних рекордів не було побито. Хоча норми опадів слід знижувати, адже я казав, що їх меншає через зміни клімату.

 - Вже можна оцінювати температурні показники цього року. Вони відповідають середньорічним?

 - У січні 2021-го температура була вища за норму, у лютому – травні – нижче норми. У червні – вже вище норми. Липень теж ми прогнозуємо більш спекотним…

Добовий максимум 25 червня досягнув позначки 31,9 градусів, а абсолютний червневий максимум – 35 градусів, який зареєстровано у 1963 році. У середньому за декаду (10 днів) найспекотнішою була погода у 2016-му (23,7 °C), а у третій декаді червня 2021-го фіксували лише 23 градуси.

«Листопад і грудень будуть тепліші за норму, а метеорологічна зима буде пізніше»

- Фахівці запевняють, що через кілька десятиріч південь Вінниччини стане субтропіками. Судячи з аналізу змін у кліматі останніх років, можна з упевненістю казати, що у середньому наш регіон наближається до зміни кліматичного поясу?

- Кліматологи ООН стверджують, що один з найближчих чотирьох років буде найтеплішим за весь період спостережень (300 років). В Укргідрометцентрі зазначають, що південь країни перетвориться на полупустелю чи пустелю. Якщо казати про Вінниччину, то в нас буде степ. А до 2050-го можуть бути і субтропіки.

Для області нічого поганого від потеплення найближчі 80 років не буде. При субтропіках менше газу спалюватимуть взимку. Аграрний сектор теж не постраждає, скоріше навпаки. 

- Чи фіксувалися в області певні аномальні зони, де, приміром, випадало найбільше опадів чи навпаки жодної краплини не спостерігали? З чим це пов’язано?

- Влітку це звичайне явище. Щодекади ми фіксуємо «строкатість» щодо опадів – десь до 60 мм випадає, а в іншому «куточку» – 4 мм. Пов’язано це з рухом вітряних мас та їх інтенсивністю.

- Літо в самому розпалі. Яку погоду передбачають на другу половину?

- Вінницький обласний центр з метеорології передбачає спеку. У липні і серпні температура буде вищою за норму на 1-1,5 градуси. Опадів у липні ми прогнозуємо половину від норми. В серпні теж дощів буде мало.

У вересні на Вінниччині буде метеорологічне літо. Тобто середньодобова температура вище 15 градусів. Втім ми обіцяємо опадів вище норми.

- Можна казати, що літо завершиться у жовтні?

- Скоріше наприкінці вересня.  

- Вінничани слідкують за прогнозами, користуючись кількома спеціалізованими веб-ресурсами. Зокрема, Укргідрометцентр, Gimeteo, Sinoptik, Meteo, Meteorolog. Яким особисто Ви надаєте перевагу?

- Вінницькому сайту. Наші синоптики знаходяться тут і дають прогноз по цій області. Схема прогнозування єдина. Усі подають результати вимірів у Київ, звідти інформація потрапляє до світових центрів, де її кожен може взяти, а далі застосовувати модель прогнозування.

- Гаразд. Чому відрізняються прогнози різних ресурсів?

- Через людський фактор. Це як два юристи – три думки…

- Вірите у народні «погодні» прикмети?

- Ні. Колись люди вели спостереження, записували їх, і на підставі цих записів казали, що якщо на таке-то свято – дощ, то літо буде посушливим. Ми починали з вами розмову зі зміни клімату. Тому спостереження наших пращурів втрачають актуальність.

- Прогноз від бабака – це що?

- Шоу.

- Якою очікувати осінь, яка почнеться з жовтня?

- От у жовтні очікується середня температура нижче норми на 1,5 градуси. Опади – як зазвичай. Листопад очікується трохи тепліший – на 2 градуси, грудень – навіть на 3 градуси вище норми. Тобто метеорологічна зима буде пізніше. Коли? Приходьте у вересні, буду готувати прогноз, тоді й скажу…

«Локатори, які встановлять, зокрема у Тульчині, дозволять забути про вислів «місцями дощ»

- Нібито найближчим часом регіональні гідрометслужби планують оснастити надсучасним обладнанням. Чим передбачається «нашпигувати» Вінниччину?

- Ідея у встановленні автоматичних метеорологічних станцій виробництва США. Окрім сімох нині існуючих метеостанцій, де працюють співробітники, мають встановити три додаткових автоматичних метеостанцій – у Крижополі, Чечельнику та Тульчині. Таким чином, область залишиться без «білих плям».

Підписано відповідний протокол про наміри. Але головне у ньому, як на мене, це встановлення загалом в Україні також 13 погодних локаторів. Зараз подібна техніка  розташована в аеропорту «Бориспіль». Вона детально показує ситуацію у радіусі 200 км, а з незначною похибкою – на 500 км.     

Ви ж неодноразово чути прогноз погоди та слова «місцями опади». Так от, локатори, які встановлять, дозволять забути про слово «місцями». Вони даватимуть прогноз щодо інтенсивності опадів з точністю до 100 метрів. Приміром, тоді ми скажемо, що у Вінниці на Соборній падатиме дощ, а на П'ятничанах – ні.

Більш того, з такою технікою синоптики чітко знатимуть, коли буде заметіль взимку та який саме куточок населеного пункту постраждає. 

- Хоча один такий локатор розташують у Вінницькій області?

- Звісно. Плануємо встановити у Тульчині. Нещодавно я був там, розмовляв з представниками місцевої влади щодо приміщення та ділянки.

- Коли його можна очікувати?

- Перше за все поясню, чому обрано Тульчин. В Укргідрометцентрі «поділили» територію країни так, аби локатори повністю її «накривали». По частині Вінниччини будемо отримувати інформацію з локатора у Чернівцях, а тульчинський слідкуватиме за більшою частиною області та «куточком» сусідньою Одещини.

Щодо термінів, то це програма на 2022-24 роки. До цього часу для кожного локатору треба збудувати двоповерхову будівлю з вишкою. Фінансування на себе беруть американці, тамтешні банки дають кредитні кошти, а наш уряд виступає гарантом, що колись Україна поверне витрати.

Поки що українська та американська сторони постійно консультуються, тому немає сумнівів, що цей проєкт планується реалізувати.

І це ще не все. Програма передбачає модернізацію пунктів спостереження за забрудненням навколишнього середовища та повітря. Плануємо, що буде чотири поста у самій Вінниці та один у Хмільнику. Можливо, з’явиться і у Ладижині.