Юлія Тимошенко у Вінниці: з відкриттям ринку землі селяни скаржаться на активізацію рейдерських захоплень

Новини Вінниці / Юлія Тимошенко у Вінниці: з відкриттям ринку землі селяни скаржаться на активізацію рейдерських захоплень

На Вінниччині 8 липня лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко перебувала на запрошення фермерів села Садки Могилів-Подільського району, які стурбовані процесами, що відбуваються після відкриття ринку землі. Як пояснила політкиня на зустрічі із журналістами у Вінниці, з 1 липня активізувалося рейдерство сільськогосподарських земель.

На Вінниччині 8 липня лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко перебувала на запрошення фермерів села Садки Могилів-Подільського району, які стурбовані процесами, що відбуваються після відкриття ринку землі. Як пояснила політкиня на зустрічі із журналістами у Вінниці, з 1 липня активізувалося рейдерство сільськогосподарських земель.

«Фермери звернулися, щоб обговорити загрози для села, для місцевих аграріїв. Але майже одразу на зустріч зібралося майже усе село, і питання людей були не менш важливими і болісними. З 1 липня одночасно із відкриттям ринку землі розпочалися рейдерські захоплення площ, а підкуплені держреєстратори швидко оформлюють ділянки на інших осіб. У той час  як прем’єр хизується темпами розпродажу, відбувається рейдерство, а людям немає куди звернутися», - розповіла Ю.Тимошенко.

Очільниця партії та парламентської фракції зауважила, що «рейдери знаходяться під щільним прикриттям влади». Більш того, призначення, а не обрання старости в селі, вона називає методом, який фактично нівелював ідею децентралізації у сільській місцевості, адже звів нанівець будь-які намагання маленької громади у сільській місцевості відстоювати свої інтереси. Навіть у земельних питаннях.

«Після перебування у Могилів-Подільському районі я можу окреслити п’ять питань, які турбують людей у розрізі відкриття ринку землі. Перше – у місцевих фермерів немає коштів, аби викупити землю. Друге – аграрії занепокоєні, чи зможуть зібрати врожай через загрози рейдерства. Трете – дрібні агропідприємці позбавлені можливості доступних кредитів, які їм обіцяли. Четверте – немає куди і кому жалітися. П’яте – тотальне розчарування законопроектом, який піднімає розцінки на оренду землі, адже не всі зможуть так платити», - наголосили політикиня.

На її думку, у законодавчій базі щодо консолідації паїв зацікавлені агрохолдинги. Фермери від цього лише постраждають. Юлія Тимошенко зробила наголос на тому, що саме фермерські господарства сьогодні утримують невеличкі села, і саме завдяки ним ці села не вмирають через допомогу сільським амбулаторіям, школам, дитсадкам тощо.

«Люди вже зрозуміли, що їх обманули. В усьому світі більшість землі обробляється фермерами, а вони отримують підтримку від держави. В Україні в угоду іноземним власникам агрохолдингів погоджуються на знищення фермерства та села. В селі, де ми були, люди доведені до відчаю», - зазначила керівниця «Батьківщини».

Вона пригадала випадок у червні, коли дізналася, як іноземна компанія, знищуючи родючий шар ґрунту, добуває у Дніпропетровській області золото і ніобій та на прохання про допомогу приїхала на місце. За її словами, депутатськими запитами та галасом вдалося зупинити видобуток, тепер ще залишилося анулювати ліцензію фірми. Юлія Тимошенко переконана, що саме депутатським втручанням можна також боротися з рейдерством на Вінниччині.

Олег Верлан

8 липня, 2021