Європейські партнери пригальмовують військову допомогу Україні

Новини Вінниці / Європейські партнери пригальмовують військову допомогу Україні

Попри певні успіхи зі стримання російської агресії, втратами окупантів та майже «нульовим» просуванням ворога, в Європі починають «зменшувати обіцянки щодо допомоги ЗСУ.

На це за аналізом липня звертає увагу авторитетне американське видання Politico.

У липні шість найбільших європейських країн — Велика Британія, Франція, Німеччина, Іспанія, Італія та Польща — не взяли на себе нових зобов'язань щодо двосторонньої військової допомоги Україні.

Це сталося вперше після вторгнення Росії в Україну. Politico посилається на дані Кільського інституту світової економіки в Німеччині, де від початку війни відстежують суми військової допомоги Україні.

Крістоф Требеш — голова групи, яка склала цей трекер, — заявив, що зобов'язання європейських країн щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження з кінця квітня.

«Незважаючи на те, що війна вступила в критичну фазу, нові ініціативи з надання допомоги закінчилися», - сказав він.

Минулого тижня представники низки західних країн зустрілися в Данії, де взяли на себе зобов'язання щодо військових постачань Україні ще на 1,5 мільярда євро. Але, за словами Требеша, ця сума є «скромною» порівняно зі схваленими на попередніх конференціях.

Він вважає, що європейські країни мають розглядати війну в Україні як схожу на кризу єврозони чи пандемію коронавірусу — дві події, які змусили Європу спрямувати сотні мільярдів на заходи екстреного фінансування.

«Якщо порівняти швидкість, з якою тоді дістали чекову книжку, і кількість витрачених грошей, з тим, що зараз пропонується для України, то це крихітна сума», - сказав він.

Нагадаємо, у червні США розпочали передавати Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS. Отримавши їх, ЗСУ почали завдавати ударів по складах боєприпасів та переправ на окупованих Росією територіях. Зокрема, за даними української сторони, було пошкоджено всі три мости через Дніпро у Херсонській області, знищено десятки складів боєприпасів та штабів росіян.

Схоже, не всі західні партнери можуть тривалий час нарощувати підтримку, зважаючи на попередні періоди та анонсовану у 2023-му кризу.

Олег Верлан

18 серпня, 2022