Яким буде літо? Головний синоптик Вінниччини Юрій Власов пояснив, чого варто очікувати найближчими місяцями

Новини Вінниці / Яким буде літо? Головний синоптик Вінниччини Юрій Власов пояснив, чого варто очікувати найближчими місяцями

Протягом тижня на Вінниччині зберігатиметься справжня літня погода (до +25°C), а от у четвер, 25 травня, можливі грози. Загалом погода кінця останнього весняного місяця цілком співпадає з прогнозом на літо.

Яким в регіоні очікується літо, чи варто сподіватися на опади та синоптичні аномалії в ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі розповів керівник Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Власов.

- Пане Юрію, яким буде кінець травня?

- За нашими прогнозами, наприкінці травня очікуються короткочасні дощі, іноді грози. Цілком погода буде спекотною.

- Весною ми спостерігали достатньо сюрпризів. Влітку їх теж слід очікувати?

- Температуру повітря очікуємо у межах кліматичних норм. Середня температура у червні передбачається на рівні 19,7 градусів. Липня – 19,3, серпня – 20,5°C.

Втім, в окремі дні на температурному стовпчику побачимо вище +30°C. Поки це попередні прогнози. Більш детальна інформація з’явиться на офіційному сайті Вінницького обласного центру з гідрометеорології згодом.

- Дощів буде достатньо чи варто розраховувати на посушливий сезон?

- У червні та липні опадів передбачається нижче норми. Аграріям слід розуміти, що літо загалом буде доволі посушливим. У серпні, за нашим прогнозом, очікуємо у межах норми.

Кількість опадів перед усім важливо для сільськогосподарських робіт, тому хочу запропонувати фермерам враховувати особливості літа та звертатись за прогнозами до синоптиків.

Що стосується аномалій, адже навесні часто згадували такий вислів, то поки синоптики не мають підстав казати, що літо-2023 буде занадто спекотним чи занадто посушливим. Невеличні відхилення від норми – звичне явище. Принаймні, поки не передбачаються суттєві погодні аномалії.