"Якщо у день голосування побачите, що у вас в квартирі мешкає 100 людей - не дивуйтеся": чи зможуть "гастролери" обирати мера Вінниці?

Новини Вінниці / "Якщо у день голосування побачите, що у вас в квартирі мешкає 100 людей - не дивуйтеся": чи зможуть "гастролери" обирати мера Вінниці?

Місцеві вибори, що мають відбутися у жовтні цього року, можуть принести чимало несподіванок як для учасників виборчого процесу, так і для виборців. Про деякі з них розповів начальник Вінницького міського відділу ведення Державного реєстру виборців Анатолій Синявський.

Місцеві вибори, що мають відбутися у жовтні цього року, можуть принести чимало несподіванок як для учасників виборчого процесу, так і для виборців. Про деякі з них розповів начальник Вінницького міського відділу ведення Державного реєстру виборців Анатолій Синявський.

Зокрема, у ЦВК довго міркували над тим, як забезпечити участь у голосуванні внутрішньо переміщених осіб і чи варто взагалі це робити. Зрештою, вирішили: проголосувати на місцевих виборах може будь-хто і будь-де без жодних документів, що засвідчують належність до громади. Головне - вчасно змінити свою виборчу адресу.    

"Вирішили це питання не через систему тимчасової зміни місця голосування, яка працювала раніше, а пройшли через ті двері, які називались "зміна виборчої адреси" - по ст. 8 Закону Про державний реєстр виборців, якою користувалися одиниці, - говорить А.Синявський. - ЦВК прийняла Постанову, якою дозволила всім бажаючим брати участь у місцевих виборах. Але спочатку передбачалися підтверджуючі документи: людина, яка хоче взяти участь у голосуванні в тому населеному пункті, де вона мешкає, мала звернутися до ДРВ і подати підтверджуючі документи. Але вийшли зміни, якими прибрали будь-які підтверджуючі документи для зміни виборчої адреси. Тому якщо ви у день голосування виявите, що у вас в квартирі мешкають 10-15-100 осіб - не дивуйтеся, це зміна виборчої адреси. Бо зараз кожному, хто до нас звернеться за зміною виборчої адреси, ми маємо погодити, відмінені будь-які застереження та документи. Ящик пандори відкритий. І, думаю, ми зможемо побачити колони автобусів  в певних регіонах".

Більше того, аби змінити виборчу адресу і, скажімо, мешканцям Харкова взяти активну участь у виборах міського голови Вінниці або навпаки - вінничанам проголосувати у Харкові, їхати до відповідного відділу Державного реєстру виборців не потрібно. Змінити виборчу адресу можна навіть у себе на дивані, маючи електронний цифровий підпис...

Поки що, кажуть фахівці, масових "міграцій" виборців не спостерігається, але змінити виборчу адресу можна до 9 вересня. Тому потенційні кандидати, наприклад, на посаду голови якоїсь селищної ОТГ на Вінниччині ще можуть запросити до себе в гості кілька тисяч "родичів" з інших регіонів, щоб гарантовано перемогти.  

Обирати собі нову виборчу адресу можна без будь-яких застережень. Головне, щоб вулиця, номер будинку та квартири насправді існували - грубо кажучи, можна просто навмання ткнути пальцем на Googl-карту...

Якщо ж людина наперед перевірить себе у списках і побачить за своєю адресою ще кілька виборців, або навіть кілька сотень - нічого вдіяти вона не зможе: ті, хто змінив свою виборчу адресу, нічого не порушують.

Хоча, за словами представника Комітету виборців у Вінницькій області Владислава Теленя, у Вінниці великі міграції одразу стануть помітними. Якщо, звісно, вони будуть.

"У нас у Вінниці майже всі дільниці великі - там зареєстровано близько 2,5 тисячі виборців. Якщо це буде масово - з'явиться кілька тисяч нових виборців, то ці дільниці вийдуть за 2,5 тисячі і ЦВК поставить питання формування нових дільниць, а приміщень під них немає. Дільниці вже сформовані постановою", - каже В.Телень.

До речі, щодо дільниць, то перед місцевими виборами у Вінниці вони зазнали певних змін. Так, нову відкрито у новозбудованій школі №24 на Поділлі.

"Було чотири дільниці в ЗОШ №16, то ми четверту звідти забрали і перенесли у 24-у школу. Була дільниця на 600-річчя, 80, де працював ЖЕК, але зараз ЖЕКу там немає, то ми перенесли її третьою дільницею в школу №10. Ще одну дільницю утворили на виїзді по Немирівському шосе в 11-му училищі в спортзалі, бо там було перевантаження. Тягнулося це більше ніж 1,5 року - поки згоду отримали. Але надовго цього розвантаження не вистачить, бо там йде масова забудова", - розповів Анатолій Синявський.