Які послуги вінничани можуть отримати від РАЦСів через Інтернет

Новини Вінниці / Які послуги вінничани можуть отримати від РАЦСів через Інтернет

Понад тисяча мешканців Вінниччини у першому кварталі цього року вирішили при потребі не ходити до відділів державної реєстрації актів цивільного стану і звернулися до РАЦСів в онлайн-режимі.

Понад тисяча мешканців Вінниччини у першому кварталі цього року вирішили при потребі не ходити до відділів державної реєстрації актів цивільного стану і звернулися до РАЦСів в онлайн-режимі.

Пілотний проект – веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» Мінюст запровадив у вересні 2015 року. З кожним роком популярність цього сервісу зростає, в тому числі серед вінничан, - розповіла у коментарі NаПарижі заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Альона Сидоран:    

«Так, за 2017 рік до відділів державної реєстрації актів цивільного стану через веб-портал звернулось 1902 особи, протягом 2018 року ця кількість вже зросла до 3736 громадян. Найчастіше через веб-портал люди ставлять питання працівникам відділів ДРАЦС: про те, які документи потрібно подати, наприклад, для державної реєстрації шлюбу з іноземцем – це дуже популярне питання, дуже часто люди записуються через Інтернет на прийом на зручну для них дату та час».  

За словами Альони Сидоран, заяви на укладення шлюбу через веб-портал також подають, але їх не багато. Втім якщо заявники не мають електронних цифрових підписів, то їм потрібно за кілька днів прийти до відділів ДРАЦС і поставити на заявах свої підписи.  

Пілотний проект веб-портал звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено Мінюстом з вересня 2015 року: людина може подати заяву до будь-якого відділу РАЦС через Інтернет, не виходячи з дому.

«Нині можна подавати заяви стосовно реєстрації шлюбу, розлучення, зміни імені, внесення змін до актового запису цивільного стану, повторної видачі свідоцтва, видачі витягу з державної реєстрації актів цивільного стану тощо. Крім того, можна через веб-портал поставити запитання працівнику конкретного відділу РАЦС і отримати кваліфіковану відповідь. Можна і записатись на прийом на зручну дату та час», - розповіла Альона Сидоран.

Нагадаємо, у Вінниці активно користуються пілотним проектом «Шлюб за добу», але одружуватися поспішають переважно іноземці.

Сергій Маламура

4 травня, 2019