Які небезпеки несуть Україні іранські ракети типу Fateh

Новини Вінниці / Які небезпеки несуть Україні іранські ракети типу Fateh

Відповідно до інформації розвідувальних служб, ракети, які Іран передає російським терористам, — це балістичні Zolfaghar та Fateh-110. Їхня дальність ураження становить 700 і 300 кілометрів.

Як повідомляє АрміяInform, Fateh-110 цікава тим, що фактично є засновником цілого сімейства, яке покращувалось та модернізувалось в Ірані кожні два-три роки.

Ракета класу «земля — земля» Fateh-110, що випускається Іранською організацією аерокосмічної промисловості, встигла взяти участь у війні в Сирії, а також передана організації «Хезболла» в Лівані. Серед недавніх випадків застосування — Іран завдав ударів по американських авіабазах Айн-аль-Асад та Ербілі в Іраку, запустивши десять ракет Fateh Mobin під час проведення операції «Мученик Сулеймані» 8 січня 2020 року.

Іранська ракетна промисловість відрізняється надзвичайною закритістю, але деяка інформація про зброю публікується. Зокрема, американська фахова організація Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA) та Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) наводять такі тактико-технічні характеристики Fateh-110:

  • виробники — Іран і Китай, Сирія;
  • кількість — невідома;
  • розміри ракети — 8,86×0,61 м;
  • діапазон дії — 200-350 км (Fateh Mobin — до 500 км);
  • стартова маса — 3450 кг;
  • маса бойової частини — 450-650 кг;
  • система наведення — GPS та інерціальне.

Загрози, які несуть балістичні ракети «Фатех»

За словами керівника військової розвідки України Кирила Буданова в інтерв’ю виданню The Drive, «це серйозна загроза, тому що іранські ракети, на відміну від російських, мають досить високу точність, дуже високу швидкість, і ці характеристики перевірені в боях».

Завдяки дальності ураження, точності та мобільності ракетні комплекси сімейства Fateh становлять серйозну регіональну загрозу. Зокрема, ракетами з території Лівану можна обстріляти 400-тисячне ізраїльське місто Тель-Авів.

В умовах російсько-української війни головна проблема — саме в балістичній траєкторії польоту ракети: вона піднімається на висоту до 50 км, а після цього стрімко наближається до цілі майже перпендикулярно до лінії горизонту, тому навіть пошкодження ракети не запобігає її падінню та вибуху.

Наприклад, в інтерв’ю The Economist представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький повідомив статистику за жовтень 2022 року: із 25 запущених російськими військами «Іскандерів» ППО України вдалося збити тільки три такі балістичні ракети.

Велика швидкість Fateh-110 також заважає її ефективному перехопленню. Навіть якщо офіційний Тегеран завищує дані — 300 км за 5-6 хвилин, іранський Fateh дійсно переміщується досить стрімко.

Актуальний рецепт Повітряних Сил ЗСУ щодо знищення іранських ракет

На жаль, єдиний ефективний спосіб знешкодити балістичну ракету в польоті — використання протиракетних систем (ПРО), які діють за принципом «кінетичного перехоплення». Тобто «протиракетна ракета» не просто пошкоджує зброю ворога, а на великій швидкості врізається в неї та повністю знищує ще в повітрі. Такими «талантами» можуть похвалитися сучасні комплекси ПРО, які є на озброєнні США та деяких інших країн.

Під час брифінгу 7 листопада Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил, сказав, що іранські ракети — це не щось нове для України, адже росія застосовує свої балістичні «Іскандери» з першого дня вторгнення.

«На балістичні ракети потрібно реагувати, потрібно знищувати там, мабуть, звідки їх запускають, тому що з „балістикою“ у нас немає ефективних засобів боротьби, крім фізичного знищення на стадії запуску», — пояснив Юрій Ігнат.

Особливо в цьому нам би допомогли далекобійні засоби ракетного ураження (на дальності 300 км): ATACMS, крилаті ракети повітряного базування тощо, а також скасування заборони на удари по території росії та білорусі. Але це вже зовсім інша історія…

P.S. Іранська гіперзвукова балістична ракета

Потрібно зауважити, що Іран не збирається зупинятися на досягнутому. Як вказує «Європейська правда», тегеранський режим заявив про розробку своєї першої гіперзвукової балістичної ракети.

«Ця нова ракета пройде через усі системи протиракетної оборони, і я не думаю, що протягом десятиліть будуть технології, здатні протистояти їй», — передає державне іранське агентство IRNA заяву командувача Повітряно-космічних сил Корпусу вартових ісламської революції Ірану Аміралі Хаджізаде.

Олег Верлан

22 листопада, 2022